NRK Meny
Normal

Trodde datteren var vaksinert mot meslinger

– Jeg ble litt sjokkert, sier Veronica Larsen.

Illustrasjonsfoto: Lite barn får vaksine

VAKSINE: De fleste barn i dag får MMR-vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder ved 15 måneders alder. (illustrasjonsbilde)

Foto: Colourbox

– Oi, er ikke dette gjort? Hvorfor har ingen gjort meg oppmerksom på at dette ikke er gjort?

Slik tenkte mor Veronica Larsen da hun oppdaget at datteren ikke hadde fått MMR-vaksinen.

Datteren var syk den dagen sprøyten skulle tas, og de møtte ikke opp på helsestasjonen. Da gikk timen og vaksinen i glemmeboken.

Først da datteren begynte på skolen ble feilen ble oppdaget.

– Jeg ble litt sjokkert, jeg trodde hun var vaksinert, sier Larsen.

Veronica Larsen

SJEKK: Veronica Larsen fikk et lite sjokk da hun oppdaget at datteren ikke var vaksinert. Hun oppfordrer nå andre til å ta en ekstra titt vaksinasjonskortet sitt. 

Foto: Privat

Årene gikk

Datteren er nå seks og et halvt år gammel. Fem ganger har familien feriert utenlands uten å være klar over at datteren ikke hadde vaksinen.

– Man vet jo ikke hva slags smitte man blir utsatt for. Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort hvis mitt barn hadde blitt smittet av meslinger, som det nå er et utbrudd av, sier moren.

Takket være helsesøsteren på skolen, som sjekket journalen til 1.-klassingen, fant de ut at datteren manglet MMR-vaksinen.

Helsesøsteren trodde først at dette var etter foreldrenes ønske, men da hun sjekket lillesøsterens journal, så hun at hun var vaksinert. Da spurte helsesøsteren Larsen om de ønsket vaksinen også til seksåringen.

– Burde ikke skje

Larsen synes det er veldig rart at det gikk fem år før noen i helsevesenet oppdaget at datteren ikke var vaksinert.

– Jeg tenker at det ikke burde skje. Selv om et barn ikke kan møte til vaksinasjonstimen, så får man jo alltid en ny time i posten.

Hun tenker samtidig at hun hadde et ansvar selv for å ordne en ny time, men synes det er naturlig at helsestasjonen hadde hatt rutiner for dette.

Larsen synes også det er merkelig at den manglende vaksinen verken ble oppdaget på 2- eller 4- års kontrollen.

– Jeg mener det burde ligget i journalen hennes at hun ikke var vaksinert og at vi ønsket dette, og at helsestasjonen burde tatt tak i det og nevnt det for meg.

Sonja Wigenstam

SYSTEM: Leder for helsestasjonen i Tønsberg, Sonia Wigenstam, sier de ikke har system som automatisk sender ny innkallelse når barn uteblir fra oppsatte timer. 

Foto: Marit Aune / NRK

Går ikke av seg selv

Leder for helsestasjonen i Tønsberg, Sonia Wigenstam, sier til NRK at det ikke er noen automatikk i at barn blir kalt inn til ny time ved sykdomsfrafall. Hun legger til at de heller ikke har et system som melder fra om manglende vaksiner når et barnet er inne til konsultasjon.

Leder for Landsgruppen av helsesøstre, Kristin Waldum-Grevbo, sier en slik rutine burde vært på plass ved alle helsestasjoner.

Kristin Sofie Waldum-Grevbo, leder i Landsgruppen av helsesøstre i Norsk Sykepleierforbund

RUTINER: Leder for Landsgruppen av helsesøstre, Kristin Waldum-Grevbo, mener helsestasjoner bør fange opp at barn ikke møter til konsultasjoner.

Foto: NSF

– Det som er vanlig når et barn ikke møter til konsultasjon, er at man sender ut en ny innkalling og gir en ny time med en gang. Som regel er det elektroniske systemer som sier ifra om det er mangler, eller konsultasjoner som ikke er gjennomført.

– Det finnes en veiledning for dette, men ingen regel om å ha slike systemer, sier Wigenstam.

Waldum-Grevbo legger til at det er vanlig å sjekke at alle vaksiner er gitt på 2-års kontrollen.

Veronica Larsen er klar over sitt ansvar som forelder, men håper nå at helsestasjonen forandrer rutinene sine, slik at andre barn kan unngå å havne i samme situasjon som hennes datter.

Wigenstam vil ikke si noe om Tønsberg kommune kommer til å forandre sine rutiner.