NRK Meny
Normal

En hund etter penger

Valutahunden Monty snuste fram 1,5 millioner kroner i fjor.

Labradoren Monty skal jobbe på Torp som valutahund

Labradoren Monty gjorde nesten 160 søk i Sandefjord og Larvik i fjor.

Foto: Tollvesenet

Dermed stod den ferske valutahunden for omtrent halvparten av pengebeslagene tollen gjorde i Sandefjord og Larvik i fjor.

– Det er et betydelig beløp. Den ekvipasjen har gjort en veldig god jobb og vi er veldig fornøyd, sier Sven Ferstad som er seksjonssjef ved Sandefjord tollsted.

Valutahunden Monty gjorde nesten 160 søk i Sandefjord, på Torp og båthavna, og i båthavna i Larvik i fjor, i tillegg til et par i Grenland hvor han snuste frem flere hundre tusen kroner i to biler.

– De fleste beslagene blir gjort på Torp, men mengden er mindre enn på ferjene. Her er beslagene ofte store, telt i antall kroner, sier Ferstad.

Sven Ferstad

Sven Ferstad med noe av sigarettbeslaget som er gjort.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

Monty jobber for Tollvesenet omtrent ni timer om dagen. Selv om hunden er et nytt innslag i tollen i Vestfold har den rukket å bli viktig.

– Ja, absolutt. I tillegg er samarbeidet mellom hunden og tolltjenestemannen svært viktig, mener Ferstad.

Verdien av valutaen tollen beslagla i Vestfold i fjor er omtrent på linje med beslagene i 2014 og 2013. Flesteparten av beslagene har skjedd i løpet av årets siste måneder.

Flere store beslag

Av beslagene tollen i Vestfold gjorde i fjor, vil Ferstad også trekke fram et nesten ti kilo stort amfetaminbeslag i Larvik. Dette var gjemt i en torpedovegg i en bil. Ifølge Ferstad er det sjelden tollen kommer over så mye amfetamin på én gang.

Ferstad trekker også fram et beslag av falske designerstoler til en verdi av 2,7 millioner kroner.

– Understellet til designstoler ble tatt. Det er viktig for dem som driver seriøst og at ikke andre aktører kjøper inn falske varer og selger dem som originalvarer.

Dessuten beslagla tollen rekordmange sigaretter blant passasjerene i Sandefjord og Larvik, over 875 000, i fjor.