Monty luktet ulovlige penger i underbuksa

Spesialtrente hunder bidrar til at tollerne oftere finner store pengesummer som passasjerer smugler ut av landet.

Monty

Den spesialtrente hunden Monty avdekket at en passasjer hadde flere sedler i trusa.

Foto: Tollvesenet

I løpet av de fem første månedene i år har tollvesenets hunder bidratt til å finne 17,6 millioner kroner som passasjerer ved Oslo lufthavn Gardermoen har forsøkt å føre ulovlig ut av landet. 2,5 millioner forsøkte passasjerer å smugle ut av landet i Larvik og Sandefjord.

For passasjerer har ikke lov å ta med seg mer enn 25 000 kroner i kontanter uten å opplyse tollvesenet om det.

smugler

Tollvesenet har funnet penger forsøkt smuglet i Bibelen.

Foto: Tollvesenet

Det smugles generelt mye penger. Vi har sett en kurve som går svakt oppover hvert år, med noen svingninger, sier kontorsjef Hans Wilhelmsen ved grensekontrollseksjonen på Oslo lufthavn Gardermoen.

Kan stamme fra kriminalitet

Tollerne på Gardermoen avdekket at passasjerer smuglet med seg fem millioner kroner mer i løpet av de fem første månedene i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

Sven Ferstad

Seksjonssjef Sven-Øystein Wagn Ferstad ved Sandefjord tollsted tror passasjerer prøver å gjemme penger bedre siden kontrollen har blitt styrket.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

– Økningen vi har sett første halvår i år, skyldes et større beløp som ble avdekket. Saken er under etterforskning, sier Wilhelmsen.

– Hvorfor gjemmer folk penger når de skal ut og reise?

– De vil vel at myndighetene ikke skal vite at de er i besittelse av disse pengene. Pengene kan være unndratt beskatning, utbytte fra kriminelle handlinger som narkotikainnførsel, menneskehandel, prostitusjon eller tilknyttet terrorvirksomhet, sier Wilhelmsen.

Les også: En hund etter penger

Flere tas for valutasmugling

Gjemmer penger i undertøy

Tollvesenet mener smuglerne har blitt mer kreative når de gjemmer penger. Både på Gardermoen, Torp og ved Svinesund har tollvesenet oppdaget passasjerer med større pengebeløp i trusa.

– På Torp hadde en person rundt 30 000 kroner i underbuksa i år, sier seksjonssjef Sven-Øystein Wagn Ferstad ved Sandefjord tollsted.

Tollerne finner også penger i foret på klær, penger sydd inn i linningen på buksa, penger i brød, inni bøker og i Bibelen.

Bedre kontroller

Ferstad tror smuglerne gjemmer pengene bedre, fordi kontrollen er styrket. Etter at labradoren Monty ble satt i tjeneste før sommerferien 2015 ved Sandefjord tollsted, har tollerne avdekket mer ulovlige penger som passasjerer har med seg på Torp Sandefjord lufthavn eller når de skal ta fergene fra Sandefjord eller Larvik. De fem første månedene i år avdekket Sandefjord tollsted 2,5 millioner kroner mot 700 000 kroner samme periode i fjor.

– Teamet med valutahunden har oppnådd veldig gode resultater første halvår i år, sier Ferstad.