Hopp til innhold

Innførte mobilfri skole

HORTEN (NRK): Det er mer nettmobbing blant eldre barn, viser en undersøkelse gjort av Medietilsynet. Holtan ungdomsskole har tatt flere grep for å forebygge dette.

Mobbing på nett

ETT AV TILTAKENE: Flere tiltak er gjort mot mobbing på Holtan ungdomsskole. Mobilfri skole er ett av dem. (Illustrasjonsbilde)

– Elever var redde for å spise lunsj i aulaen i tilfelle de kom på snap, sier elev Mia Tangen ved Holtan ungdomsskole,

I år innførte ungdomsskolen «mobilfri skole». En av grunnene var å forhindre nettmobbing.

– Det foregår sikkert hjemme også, men nå slipper vi nettmobbing på skolen. Da blir det ikke noen smugbilder i garderoben, sier Marte Stava, som også går på skolen.

Sammen med Ylva Storhaug-Paalgard og Vetle Sjøblom Jul-Larsen, sitter de i elevrådet. De var skeptiske til å fjerne mobiltelefonene fra skolen, men ser nå at det har en positiv virkning på mer enn bare nettmobbing.

– Jeg sitter heller og spiller kort i friminuttene, og vi blir mer sammensveiset av det, sier Tangen. Storhaug-Paalgard mener elevene snakker mer sammen nå.

«Hei-uka»

Elevrådet har gått sammen og startet en annen kampanje for å bedre miljøet på skolen. «Hei-uka» kaller de den. Det innebærer at alle skal se hverandre i øynene og hilse. De tror at dette også kan ha en innvirkning på nettmobbing.

– Vi prøver å forsterke det positive ved at alle skal bli sett, og ikke bare ta tak i det negative, sier Storhaug-Paalgard.

Fra venstre: Vetle Sjøblom Jul-Larsen, Marte Stava, Mia Tangen og Ylva Storhaug- Paalgard sitter i elevrådet på Holtan ungdomsskole. Denne uka startet de 'Hei-uka' for å få et bedre miljø på skolen.

Nettmobbing er ifølge Medietilsynet å sende sårende eller stygge kommentarer og bilder til en person på nettet. Syv prosent av barn mellom 9 og 16 år har opplevd nettmobbing, og tallene øker jo eldre barna blir. Det forteller seniorrådgiver på barn og medier i Medietilsynet, Berit Andersen.

– Utestengning fra sosiale medier har tilsvarende tall, sier Andersen.

På Holtan ungdomsskole har det også vært tilfeller av nettmobbing, og elevene tror årsaken til at noen gjør dette er for å bli sett.

– Det kommer kanskje av sjalusi og det å prøve å være kul, sier Jul-Larsen. Stava legger til at det kan ha noe med at mobberen har dårlig selvfølelse, og at de føler seg mektige ved å dytte andre ned.

Forebyggende arbeid i undervisning

I tillegg til å ha en mobilfri skole, har skolen også lagt inn forebyggende arbeid mot nettmobbing i undervisningen.

Kathrine Egeland, rektor på Holtan ungdomsskole

VIL FORHINDRE NETTMOBBING: Kathrine Egeland er rektor ved Holtan ungdomsskole. Hun innførte mobilfri skole dette skoleåret.

Foto: Dina Sofie Tornes Espeseth / NRK

– Det går på hvordan man skal tenke om det å publisere bilder og hva man må spørre om før et bilde legges ut. Og hvordan man håndterer nettroll og slike ting, sier rektor ved Holtan ungdomsskole, Kathrine Egeland.

Elevene synes det er feigt å mobbe. Hva som kan oppfattes som mobbing vet folk godt selv.

– Det varierer nok hvor sårt en person tar det, men vi skjønner jo alle hva som er en hyggelig kommentar og hva som ikke er det, sier Stava.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark