Hopp til innhold

Slik brukes nettet til mobbing

Overgripere oppsøker barn og unge på populære nettsteder. Andre bruker nettet til å mobbe med.

Chatting

Mange overgripere kommer i kontakt med barn og unge på chattekanaler.

Foto: Illustrasjonsfoto: Jan Inge Thomassen / NRK

Martin Krossnes var 15 år og politisk interessert. På nettet kom han i kontakt med en annen 15-åring som hadde de samme interessene.

De ble enige om å møtes. Det viste seg at 15-åringen som Martin skulle møte, var en mann på 42 år som ville ha ham med på et hotellrom.

Les også:

Norges groveste

- Jeg sa at jeg måtte på Narvesen og kjøpe noe først, men jeg ringte til politiet isteden, sier Martin.

Den telefonen førte til opprulling av Norges groveste pedofilisak. 42-åringen, som var en tidligere politimann, ble tiltalt for overgrep mot 18 mindreårige gutter i flere land. Én av guttene var bare ti år gammel.

I dag er Martin Krossnes 19 år. Han reiser rundt for Redd Barna på skoler, for å fortelle om hvilke farer som lurer på nettet, og forteller hvordan man bør forholde seg.

Video nsps_upload_2010_2_18_10_25_51_2054.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Onsdag var 200 elever fra Nøtterøy videregående skole samlet i kantina for å høre Martin Krossnes snakke om nett-etikk.

Folkeskikk på nett

Konstituert kommunikasjonsdirektør Ellen Høstmark Bustø fra Vestfold fylkeskommune, snakket også med de åtte førsteklassene på Nøtterøy videregående skole.

- Det handler i bunn og grunn om folkeskikk på nettet. Enkelt sagt - vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg.

Høstmark Bustø kom med enkle råd og tips til ungdommene om hva man skal være obs på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nøtterøy videregående skole

200 elever hørte Martin Krossnes snakke om nettetikk.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Sett grenser

Nettmobbing er et økende problem, og Høstmark Bustø trakk fram typiske eksempler på hvordan noen blir mobbet. Det kan skje som trusler, opprettelse av hatsider og hatgrupper, kåring av den styggeste og den deiligste, og at man legger ut bilder av den som skal mobbes osv.

- Hvor går din grense? Skal vi åpenhet for enhver pris? Noen lager nettaksjoner mot alt fra feilparkeringer til barnevernsarbeidere. Er det greit? Dette var noen av spørsmålene som ble stilt.

Etter at Martin Krossnes og Ellen Høstmark Bustø hadde holdt sine innlegg, gikk elevene i gruppearbeid.

- Ut fra det skal vi blant annet lage noen nettkjøreregler som vi kan bruke her på skolen, sier prosjektleder Wenche Foyn.