Hopp til innhold

Mobber og truer medelever på Instagram

Elevene har kommet med til dels grove trusler under falske profiler.

Flere barn i en klasse på Ekeberg skole i Holmestrand har skrevet stygge kommentarer om hverandre på Instagram.

Elevene har også kommet med til dels grove trusler, blant annet under falske Instagram-profiler.

– De går lenger på sosiale medier enn det de ville gjort med å snakke med hverandre. Det er stygge og upassende kommentarer som kommer på nett, sier rektor ved Ekeberg skole i Holmestrand, Inger Rønning, til NRK.no.

Rønning legger til:

– Det er kanskje én eller to som begynner, så er det flere som dras med.

Ser alvorlig på saken

Rektoren sier de ser alvorlig på dette, men at skolen stort sett har klart å rydde opp når det har vært slike hendelser på nett.

Rektor Inger Rønning

Rektor Inger Rønning sier elever går lenger på sosiale medier, enn det de gjør når de snakker til hverandre ansikt til ansikt. (arkivfoto)

Foto: Sverre Lilleeng / NRK

– I første omgang snakker vi med elevene, tar et møte med klassene og informerer foreldrene. Slik at de er klar over hva som foregår, forklarer Rønning.

Hun sier at skoleledelsen oppdager nettmobbing blant elevene rundt én gang i året, og at dette har skjedd blant elever helt ned i fjerde klasse.

Les også:

Må lære barn nettvett

FAU-leder ved skolen, Tormod Ludvigsen, sier trusler fra anonyme eller falske profiler kan bli veldig farlig.

– Kommer det noen som bare tøyser, eller kommer det fra kriminelle personer i fengsel. Det aner man jo ikke, sier Ludvigsen.

Han tror foreldre har en vei å gå for å lære barna sine om nettvett, men påpeker at det kan være vanskelig fordi mange barn har internett i lomma til enhver tid.

Ludvigsen syntes selv det er vanskelig å følge med på hva barna gjør på de sosiale mediene Snapchat og Instagram.

– Det er vanskelig å følge med på hva de gjør der rett og slett. Da må man inn på kontoen deres for å sjekke, og det er jo ikke helt greit alltid det heller, sier han.

Kan gi merknad i strafferegisteret

Instagram har for eksempel 13 års aldersgrense, men det tror ikke Ludvigsen at alle foreldre vet.

Mobbeombud i Buskerud, Bodil Houg, forteller at barn over 15 år, som skriver krenkende ting om andre på nett, kan få bøter og merknader i strafferegisteret. Når barn under 15 skriver slike ting, blir de kalt inn til bekymringssamtale med politi og barnevern.

– Antakeligvis meldes det også videre til konfliktrådet i kommunen. Det er ofte svært vellykket i de sakene jeg har vært med i, sier Houg.

NRK gjør oppmerksom på at saken er endret i ettertid. Bildet som ble brukt i toppen er fjernet fordi det viste seg at det ga et uriktig inntrykk av saken.