– Det er som i et mareritt

Hiam Al-Chirot sørget i vinter over tapet av sin 19 år gamle nevø. Nå sørger hun over brorens død, og lever i konstant frykt for at krigen i Syria skal ta flere familiemedlemmer.

Hiam Al-Chirot

Hiam Al-Chirot mistet flere familiemedlemmer i krigen i Syria.

Foto: Helena Rønning

Hjemme i stuen i Larvik sitter læreren og SV-politikeren Hiam Al-Chirot. Kvinnen som ble kåret til årets innvandrerkvinne i 2010 og som har likestillingsprisen fra 2007 på hylla. Den sterke kvinnen, blir hun kalt. Akkurat nå er hun imidlertid ikke annet enn etterlatt.

– Det var selvfølgelig et sjokk da jeg omsider forstod hva som hadde skjedd. Det å miste sine nærmeste er en følelse som ikke kan beskrives med ord, sier Hiam til NRK.

En lastebil med lik kjører gjennom gatene i Aleppo

Situasjonen i Syria er helt ekstrem og omtales som den verste i verden i dag. Aleppo er en av de byene som er hardest rammet og daglig dør hundrevis av mennesker i dette området.

Foto: Narciso Contreras / Ap

Ville misoppfatte

Det var opprørene som overbrakte nyheten om brorens død, men Hiam ville ikke tro på dem. Hun sier at hun ville at det skulle være feil. Så fikk hun et bilde som ikke var til å misforstå.

– Det var helt forferdelig å se min bror som var dekket av blod. Han var blitt torturert til døde. Jeg ble helt ødelagt. Selv om jeg er en sterk kvinne må jeg si at jeg nå bare sliter.

Gjemte seg i et halvt år


For et drøyt år siden sluttet broren til Hiam seg til opprørsstyrkene i Syria. I åtte til ni måneder jobbet han for styrkene, men måtte etter hvert gjemme seg av frykt for forfølgelse.


I nabobyen hvor han og Hiams familie bodde gjemte han seg i seks måneder. I februar i år dro han hjem til barndomshjemmet for å hente noe og ble tatt til fange. For tre uker siden var det klart at han var drept.

Han etterlot seg fem barn.

Det verste er uvissheten


Hiam kommer nylig hjem fra Tyrkia hvor hun har vært sammen med den avdøde brorens familie. Hun forsøker nå å følge krigen som daglig tar 100 menneskeliv.

– Det verste er å ikke vite hva som skjer med mine nærmeste, jeg lever i et mareritt. Søsteren min bor nord i Syria og for noen dager gikk noen bomber av i nærheten. Jeg er redd for søsteren min og resten av familien.

Vil hjelpe


Når Hiam har fått igjen kreftene, har hun planer om å starte en innsamlingsaksjon for syrere som trenger hjelp, men hun oppfordrer oss til å legge press på politikere for få slutt på krigen som krever over hundre menneskeliv her dag.

Flere nyheter om krigen i Syria: