Hundre år gamle seilbåter kolliderte i regatta

To seilbåter fikk store skader da de kolliderte under regattaen Europe Week 2014 i Sandefjord i dag. Begge er over hundre år gamle.

Kolisjon Europe Week 2014
Foto: Clare McComb

Den ene seilbåten mistet baugen og den andre fikk store materielle skader under regattaen som startet i Sandefjord onsdag ettermiddag.

Vår pressebåt var i ute og veldig nære to de seilbåtene da kollisjonen skjedde. I båten satt en engelsk journalist som tok bilder av kollisjonen og bildene sier en hel del. Dette var en alvorlig kollisjon.

Det sier Heinrich Nissen-Lie, en av arrangørene av regattaen Europe Week 2014 til NRK.no.

Kollisjon Europe Week 2014

Seilbåten måtte ha hjelp av Redningsselskapet til å tette hullet i baugen, for å unngå at den sank.

Foto: Clare McComb

Var med i regattaen i 1914

Nissen-Lie sier ulykken er dypt tragisk.

– Det er snakk om store materielle skader på båtene. Det som er så tragisk er at begge båtene var med og seilte regattaen i 1914, altså for hundre år siden.

Nissen-Lie som i flere år har vært redaktør for magasinet Seilas, sitter nå som ansvarlig for Europe Week 2014 – en internasjonal regatta for klassiske seilbåter og motorbåter. Europe Week 2014 er en gjentakelse av regattaen i 1914 – begge i anledning Grunnlovsjubileet.

Nissen-Lie sier det kun er et sted mellom ti og tolv båter som seilte regattaen i 1914 som eksisterer i dag. To av disse fikk alvorlige skader under dagens regatta.

Artikkelen fortsetter under bildet

Heinrich Nissen-Lie

Arrangør for Europe Week 2014 Heinrich Nissen-Lie

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Den ene av båtene som i dag kolliderte var eid og drevet av skipsreder Magnus Konow – en av våre mest kjente seilere gjennom tidene.

Det så lenge ut til at den ene av båtene kom til å synke. Nissen-Lie er glad for at det ikke ble utfallet.

– Igjen vil jeg si at det er tragisk når slike ting skjer, men det gikk altså bra. Båten tok inn mye vann og de var redd den kom til å synke, men båten ble berget.

Han mener båtene hadde en fart på mellom 6–7 knop da de kolliderte. Nissen-Lie håper begge båtene vil bli bygget opp og satt i stand igjen.

Begynte å ta inn vann

Rundt 100 klassiske seilbåter fra 10 forskjellige nasjoner deltar i regattaen som går fra Sandefjord via Son til Oslo.

RS Stormbull var i utgangspunktet ute på et annet oppdrag da de fikk melding om seilbåt-kollisjonen, skriver Østlands-Posten, som først omtalte saken.

– Vi holdt på å slepe en annen båt da vi fikk melding om kollisjonen, sier Ruben Langseth som er skipsfører om bord på RS Stormbull, til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet

Redningsoppdrag Sandefjord

Den ene seilbåten fikk hard medfart i kollisjonen og deler av baugen falt av slik at båten tok inn vann.

Foto: RS Stormbull

– Da vi kom til stedet bistod vi med tips og triks for å få båten nærmere land. Mannskapet om bord fikk lagt en presenning over hullet i baugen og surret dette godt med tau, før en mindre båt slepte seilbåten inn til land. Vår båt har for kraftige motorer til å slepe en seilbåt med slikt skadeomfang, sier Langseth.

Langseth sier det var tydelig at den ene av båtene hadde betydelige skader.

– Dette er jo en klassisk gammel trebåt. Baugen var nærmest kappet rett av. Hadde ikke hjelpen kommet raskt, tror jeg båten hadde sunket etter kort tid.