NRK Meny
Normal

Minst 26 smittet av to sjeldne kjøttetende bakterier

En ny bakterie som ligner på vibriobakterien, har blitt oppdaget i det norske sjøvannet. – Har aldri opplevd noe lignende, sier kommuneoverlege.

Helge Armann Trolsrud

IKKE REDD: Høye badetemperaturer, blant annet i Oslofjorden, øker risikoen for smitte med vibriobakterier ved bading, men Helge Armann Trolsrud fra Tønsberg er ikke bekymret.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

I juli har fem personer blitt alvorlig syke av en svært sjelden vibriobakterie. Alle skal ha badet med sår eller ha pådratt seg sår under bading i Oslofjorden i fire ulike kommuner; Bærum, Oslo, Moss og Vestby.

I går fikk Folkehelseinstituttet inn en ny rapport om at enda en person har blitt syk etter bading, denne gangen av en ny bakterie i Fredrikstad.

Den heter Shewanella og det er første gangen vi ser denne bakterien i Norge. Den gir samme symptomer som vibriobakterien. Vi vet at disse bakteriene ofte opptrer sammen i varme somre, sier Hans Blystad, overlege på Folkehelseinstituttet.

Flere syke i Sør-Norge

I tillegg til de alvorlige tilfellene, har det per i dag blitt rapportert om 20 personer som har fått mildere vibrioinfeksjoner. Det viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet som har ønsket å få en oversikt over situasjonen.

De har kun fått inn resultater fra sykehus og laboratorier lokalisert i Sør-Norge. Det er altså størst fare for å bli smittet dersom man bader i Oslofjorden og nedover Telemarkskysten og Sørlandskysten.

– Vi har kartlagt størrelsen på utbruddet for å følge med på dette i fremtiden, og for å ha et sammenligningsgrunnlag. De lettere tilfellene vil ikke ha noe praktisk betydning når det gjelder definisjon av de risikoområdene vi har gått ut med, forklarer Blystad.

Han er ikke overrasket over funnene med tanke på hvor mange som har badet i år. Blystad sier det ikke er farlig å bade, men at det er lurt å følge noen råd ved bading.

Siden Folkehelseinstituttet ikke har pålagt kommunehelsetjenesten å sende inn resultater, betyr det at det kan være flere syke.

Fire tilfeller i Vestfold

Overlege Øystein Sverdrup ved mikrobiologisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold melder om fire lettere tilfeller i Vestfold siden mai.

– Det har ikke vært lagt inn pasienter med påvist vibrioinfeksjon, men vi har hatt til sammen fire funn av vibriobakterie fra sårprøver og øreprøver. Dette er prøver som er tatt fra fastleger blant annet, sier Sverdrup.

For kommuneoverlege i Færder, Tore Arne Martinsen, er det en ny situasjon.

– Jeg har ikke opplevd et lignende utbrudd av vibriobakterien de siste 15 årene og egentlig aldri i Norge, sier han.

Tore Arne Martinsen

IKKE FARLIG: Mange bader, men det er få som blir alvorlig syke, mener kommuneoverlege i Færder Tore Arne Martinsen.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

– Ingen grunn til bekymring

Kommuneoverlegen sier likevel at man ikke bør frykte vibriobakterien. I hvert fall ikke foreløpig.

– Det kommer an på den globale oppvarmingen og hvor varmt det blir i vannet. Det må en viss temperatur til for at det her skal blomstre opp, og jeg tror at vanntemperaturen kommer til å synke fremover, sier Martinsen.

Heller ikke Helge Armann Trolsrud fra Tønsberg, som har holdt på med helårsbading siden 1989, frykter bakteriene i vannet.

– Jeg tenker ikke på det. Hvis jeg skal grue meg til å bade blir mye av moroa borte. Det er selvfølgelig viktig å passe på seg selv ved å bruke plaster på sår og dusje når man kommer hjem.

Helge Armann Trolsrud

BADER I ALL SLAGS VÆR: Helge Armann Trolsrud tar seg en dukkert i både regn og oppholdsvær.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK