NRK Meny
Normal

Mindre mat til vanskeligstilte

Vanskeligstilte får nå mindre mat av Frelsesarmeen. Trengende får en pose med mat annenhver uke, i stedet for hver uke.

Matkø hos Frelsesarmeen

MATKØ: Nesten 30 personer sto i kø før matutdelingen hos Frelsesarmeen hadde startet.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Utenfor lokalene til Frelsesarmeen i Tønsberg har folk stilt seg i kø lenge før utdelingen at matposene starter. Men ikke alle får med seg en pose med poteter, kylling, pålegg og suppe.

Han trenger mat i dag, han har ikke mat, sier en som står i matkøen.

– Han var her i forrige uke. Beklager, men sånn er det, forklarer en av de ansatte i Frelsesarmeen til en av de nesten 30 menneskene som står i matkø utenfor Frelsesarmeens lokaler i Tønsberg.

Frelsesarmeen i Norge har sett et økende behov for mat de siste årene, men har ikke tall på hvor mange som møter opp i matkøene på landsbasis.

– Det er mennesker representert i fattigdomsstatistikken som står i matkøene – store familier, innvandrere og folk utenfor arbeidslivet, sier Petra Kjellen Brooke, fagkonsulent i sosialtjenesten ved Frelsesarmeens hovedkontor.

Ikke nok til alle

Matutdelingen er et tilbud til folk som opplever at pengene ikke strekker til. Tidligere delte Frelsesarmeen i Tønsberg og Sandefjord ut mat ukentlig, men nå får trengende en matpose annenhver uke.

– Dere som fikk i forrige uke, kan dere gå ned fra trappen nå? spør en kvinne i Frelsesarmeen som administrerer utdelingen i Tønsberg.

Arbeidsledige Chris er her for fjerde eller femte gang og kom tidlig i dag.

– Jeg er her fordi livet er litt vanskelig og jeg er i en økonomisk krise, forteller han.

Sprengt kapasitet

Frelsesarmeen er bekymret for utviklingen. På et år har antall personer som ukentlig har kommet for å hente mat hos dem, økt fra 25 personer til 90 personer. Korpsleder Helge Østergren sier at kapasiteten er sprengt.

Guro Fosnes og Helge Østergren

PAKKER POSER: Guro Fosnes i Frelsesarmeen pakket matposene i går. Her sammen med korpsleder Helge Østergren.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Det sier seg selv at med tilgangen på maten og med lokalene har vi nådd taket for det vi kan klare, sier han, og legger til at de skal klare å hjelpe rundt 40–50 personer.

– Vi skal hjelpe dem skikkelig og vi ønsker å komme i kontakt med menneskene som oppsøker oss. Så vi har opplevd denne samlebåndsituasjonen som uheldig, tilføyer han.

Ryktet sprer seg i miljøene

Han forteller at flere oppsøker Frelsesarmeen fordi det har kommet flere flyktninger.

– Det har vel blitt spredt i miljøene om at folk kan komme til Frelsesarmeen. Det er vi glade for fordi vi ønsker å hjelpe alle, legger han til.

Også i Sandefjord og Larvik merker Frelsesarmeen at flere trenger gratis mat. Men selv om pågangen øker, har ikke NAV i Tønsberg indikasjon på at folk har det vanskeligere økonomisk nå.

– Vi har et ganske stabilt antall søknader per måned, sier NAV-leder i Tønsberg, Per Henning Johannesen.

Chris har fått sin matrasjon med litt kjøtt, kylling og brød, potetgull og annet. Han er fornøyd. Dem som ikke fikk mat denne uken, får ny mulighet neste uke.

Matrasjon

FORNØYD: Chris var fornøyd med ukens matrasjon. Maten kommer fra butikker og produsenter, og noe har Frelsesarmeen kjøpt inn selv.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK