Slik så det ut for ett år siden

Januarmåned i fjor var betraktelig kjøligere enn januar har vært så langt i år.

Espen Ohren måker snø.

JANUAR 2016: For ett år siden viste kiropraktor Espen Ohren NRKs lesere hvordan de skulle måke uten å skade ryggen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

For nøyaktig ett år siden var det flere centimeter med snø på bakken i Vestfold. I år er det annerledes. Temperaturen fører til at nedbøren kommer som regn, ikke snø.

– Desember var faktisk mildere i 2015 enn i fjor. Går vi til januar er situasjonen litt annerledes. Det var en kald januarmåned som helhet i fjor, sier Stein Kristiansen.

Han er førstekonsulent ved klimatjenestene på Meteorologisk institutt, og kan fortelle at målestasjonen på Galleberg i Sande viser at temperaturen så langt i januar er høyere enn i gjennomsnittet i samme måned i fjor.

Minus 2 grader i snitt

I hele januar 2016 var snittemperaturen der minus 6,0 grader. Normalt er temperaturen minus 4,8 grader i snitt. Hittil i år er gjennomsnittstemperaturen minus 2,0 grader.

Også målestasjonen på Melsomvik viser at årets januar så langt er mildere enn i fjor. I 2016 endte snittet i hele januar på minus 5,6 grader. Normal snittemperatur er minus 3,7. Så langt i januar er snittemperaturen på minus 0,3 grader.

– Den store forskjellen på de to vintrene er at den nedbøren som kom i første delen av januar i fjor, ble liggende som snø i og med at det var så kaldt, sier Kristiansen.

Regn på ruta.

REGN: På denne tiden i fjor var det flere centimeter med snø i Tønsberg. Slik er det ikke når en ser ut av vinduet nå.

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

Vinteren er ikke over

Hvis man savner snø, finnes det imidlertid en del i høyden. Og det er fortsatt en del igjen av vinteren.

– Når tror du vestfoldingene får se litt snø igjen?

– Det skal bli kjøligere, og temperaturen vil nok synke en del, men så er man avhengig at det blir nedbør også, sier Kristiansen.

– Vi har eksempler på vintre hvor dette har snudd veldig. Hvis vi går tilbake til vinteren 1987/88, så startet den veldig mildt. Da kom ikke snøen før nesten helt i slutten av januar. Til gjengjeld hadde vi snøfall ut mars, så det ble veldig mye snø. Så det er lenge igjen av vinteren, avslutter han.

  • Se værvarsel for der du er her