NRK Meny
Normal

Mest gavmilde i Re

Av næringsliv og kommuner i Vestfold er det foreløpig i Re de har gitt mest til TV-aksjonen.

Grønn bøsse til TV-aksjonen 2015

FOR REGNSKOGEN: I år går pengene som samles inn til TV-aksjonen til bevaring av regnskogen.

Foto: Jean Christine Cena / NRK

TV-aksjonen, som i år går til Regnskogfondets arbeid, er inne i sine siste timer.

I 20.30-tida søndag kveld er det så langt Re kommune og næringslivet her som har samlet inn mest til aksjonen i Vestfold, et beløp tilsvarende 27, 81 kroner per innbygger. Tjøme kommune og næringsliv ligger på bånn med 0,52 kroner per innbygger.

Det opplyser Line Vettestad, leder for TV-aksjonen i Vestfold og Buskerud.

– Fasiten over hvor mye kommuner og næringsliv har gitt er så å si helt klar. Hof kommune og næringslivet der ligger på andreplass, med 11,75 kroner per innbygger. Holmestrand er på tredjeplass med 10,54 kroner per innbygger, sier hun til NRK.no.

Bøssebærerne ferdige

Aksjonslederen forteller at bøssebærerne nå er ferdige med å samle inn penger fra innbyggerne.

– De første tallene over hvor mye innbyggerne i de ulike kommune har gitt begynner å tikke inn. Vi regner med å ha resultatet klart rundt midnatt, sier Vettestad.

Line Vettestad, TV-aksjonen

VIKTIG: Line Vettestad, leder for TV-aksjonen i Buskerud og Vestfold, mener det er en enkel grunn til at vi bør jobbe for å bevare regnskogen; for å redde framtida til barna og barnebarna våre.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Folk kan gi penger helt frem til da. Vettestad mener det er en veldig enkel grunn til at alle bør jobbe for å bevare regnskogen.

– Det bør vi gjøre for å redde framtida til barna og barnebarna våre, sier hun, og viser til at regnskogen er viktig for hele klodens klima fordi den binder store mengder CO2-utslipp.

– Vi bør så klart også bevare regnskogen på grunn av de 260 millionene mennesker som bor her, men for oss i Norge er det enklere å relatere seg til at dette dreier seg om framtida til etterkommerne våre.

Hun tror at dette budskapet særlig har nådd inn hos yngre mennesker i Vestfold.

– I år har nemlig barne- og ungdomsskoleelever vært spesielt flinke til å samle inn penger. Barnehagebarn har også vært kjempeflinke, sier Vettestad fornøyd.

Mest fra Rogaland

På landsbasis er det kommunene og næringslivet i Rogaland som har gitt mest til TV-aksjonen til nå. Oslo og Finnmark har tradisjonelt sett kommet dårlig ut.

– Næringslivet i Vestfold pleier ikke å kunne måle seg med Rogaland, som har gjort det bra i mange år. Men i år har ordførere og representanter for næringslivet i flere Vestfold-kommuner ringt rundt til næringslivet og bedt dem om å bidra, så det har hjulpet mye. Spesielt i Tønsberg, Re og Hof, forteller Vettestad.

Ifølge aksjonslederen er ikke det endelige innsamlingsbeløpet klart før i desember.

– Men vi har likevel stort sett fasiten i morgen. De neste ukene er det særlig kirkene som kommer til å registrere kollekt-donasjonene sine.