NRK Meny
Normal

Dette kan være ulovlig

Helsedirektoratet vurderer om et mikrobryggeri og dagligvarekjeden Meny har brutt loven.

Øl med Meny-logo

Meny-logoen på en flaske med øl kan være ulovlig, mener Fylkesmannen i Vestfold.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Et mikrobryggeri i Tønsberg lager øl for en lokal Meny-butikk. På etiketten er både bryggeriets logo og Meny-logoen synlig. Dette kan være ulovlig, mener Fylkesmannen i Vestfold, som har sendt en henvendelse til Helsedirektoratet.

Fylkesmannen viser til en tidligere uttalelse fra Helsedirektoratet, der det står at «om et alkoholholdig produkt gjennom sitt design reklamerer for en annen vare eller tjeneste (eksempelvis en festival, restaurant, mv.) vil det rammes av forbudet i lovens § 9-2, første ledd, tredje punktum».

– Prøver å følge reglene

Bryggerimester på Færder Mikrobryggeri, Mathias Krüger, sier de ikke var klar over at etiketten kan være i strid med loven.

– Hvis vi har brutt loven skal vi forholde oss til det, og endre på etiketten. Vi er opptatt av å holde oss innenfor reglene, og venter på hvilken beskjed vi får av Helsedirektoratet, sier Krüger.

Han mener det ofte kan være vanskelig å vite hvor grensen for de norske alkoholreklamereglene går.

– Hver dag er vi borte i denne type problemstillinger. Vi prøver å følge reglene på nettsider, Facebook og alle slike kanaler som ikke er direkte reklame. På Facebook kan vi for eksempel ikke legge inn bilder av produktene våre.

Bryggerimester på Færder Mikrobryggeri, Mathias Krüger

Bryggerimester ved Færder Mikrobryggeri, Mathias Krüger, sier det ikke alltid er lett å følge de norske alkoholreklamereglene.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Helsetilsynet følger opp

Helsedirektoratet har gitt Fylkesmannen i Vestfold beskjed om at de vil vurdere saken og følge den opp videre. I et brev til Fylkesmannen skriver de også følgende:

«Dersom et merkenavn, logo og kjennetegn er kjent fra andre produkter eller virksomheter enn produksjon av alkoholholdig drikk, vil det være å anse som reklame for andre varer og tjenester dersom den benyttes på alkoholholdige produkter.»

Butikksjef for Meny Tolvsrød, Pål Jacobsen, hadde ikke hørt om problemstillingen før NRK kontaktet ham.

– Det har overhodet ikke slått oss at å ha en Meny-logo på flasken kunne være ulovlig. Vi er opptatt av å følge lover og regler. Dersom konklusjonen blir at dette er ulovlig, vil vi beklage og utforme en ny etikett, skriver Jacobsen i en tekstmelding.

Flere samarbeid

Krüger sier at Færder Mikrobryggeri også produserer egne øl for andre Meny-butikker i Vestfold.

– Men på disse etikettene er det ingen Meny-logo.