Hopp til innhold

– Press fra foreldre skaper nervøsitet

Mentaltrener og tidligere håndballspiller Anja Hammerseng-Edin mener foreldre må bli flinkere til å anerkjenne innsatsen fremfor resultatet.

Anja Hammerseng-Edin

Anja Hammerseng-Edin mener foreldre må være oppmerksomme på hvordan de reagerer når barna feiler.

Foto: Martine Furulund

– Mange foreldre sier ting som «hvis du bare får seksere på skolen, får du en bil», og det skaper prestasjonsangst hos barna.

Anja Hammerseng-Edin har møtt mange barn og unge som er redde for å skuffe foreldrene sine.

– Vi må lære barna at det er greit å ikke få det resultatet man hadde håpet på, at alt ikke er svart-hvitt eller leve-ikke leve. Vi må få fram at det er helt greit å være nervøs. Det er hva vi tenker rundt det, som betyr noe, sier hun.

Vær et forbilde

Den tidligere landslagsspilleren jobber til daglig med å lære barn og unge hvordan de kan få bedre mestringsfølelse, og mener foreldre må være oppmerksomme på hvordan de reagerer når barna feiler.

– Vi har en enorm påvirkning, og kroppsspråket avslører hva vi tenker, sier hun.

Hun mener foreldre må tørre å være åpne og vise at også de er nervøse innimellom.

– Hvis man vil at sitt eget barn skal klare grensesetting, bygge integritet og respekt, må de få se og oppleve hvordan vi som foreldre gjør det.

Påvirker selvfølelsen

– Mange tenker at en dårlig karakter symboliserer at man ikke får det til på skolen, og da betyr det at du ikke får det til i livet, sier elevrådsleder ved Sandefjord videregående, Sigurd Digre.

Han forteller at det er et stort karakterpress blant unge, og at mange blir nervøse og stressa av det.

– Hvis du ikke får de resultatene du ønsker, kan det gå utover selvfølelsen, sier han.

Mange føler også at dårlige resultater vil skuffe foreldrene deres.

– Man vet jo at alle foreldre ønsker at barnet sitt skal prestere og «få det til». Så hvis man gjør det dårlig, føler man kanskje at man skuffer foreldrene sine. Det går også utover hvordan vi ser på oss selv.

Sigurd Digre, elevrådsleder SVGS.

Sigurd Digre, elevrådsleder ved Sandefjord videregående, sier at mange unge er redde for å skuffe foreldrene sine hvis de får dårlige resultater.

Foto: Martine Furulund / NRK

Mener foreldre kan bli overengasjerte

Psykologspesialist i barn og unge, Anne-Kristin Imenes, sier at foreldre har en jobb i å tone ned viktigheten av prøver og tester.

– Det er ikke avgjørende for fremtiden hva man får i heldagsprøve i matte eller om man stryker på oppkjøringa. Det er normalt å ikke gjøre det bra hver gang, og vi får flere sjanser, sier hun.

Imenes mener noen foreldre kan bli for engasjerte.

– Selv om det er velmenende, kan det virke stressende for barna, sier hun.

Viktig å snakke støttende

Imenes mener foreldre må tenke på om de er gode nok på å snakke støttende og oppmuntrende, fremfor å stille spørsmål som kan oppleves som kritiske.

– Vi kan si at vi tror på dem uansett og at vi ser at de prøver. Vi må fokusere på at fremtiden har mange muligheter, sånn at ikke hver prøvelse fremstår så avgjørende.