NRK Meny
Normal

Mener private bør kunne sponse skolearrangementer

En kjøpmann fikk nylig nei da han ville sponse det nedlagte vinterballet på Teigar ungdomsskole. Det reagerer ungdomspolitikere fra både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet på.

Teigar ungdomsskole

Vinterball på Teigar ungdomsskole har vært en tradisjon i over 20 år. En kjøpmann tilbød seg nylig å betale for maten til ballet, men fikk nei. Det synes ungdomspolitkere i AUF og Fpu er feil.

Foto: Linn Løkken/NRK

I oktober ble det klart at det tradisjonelle vinterballet ved Teigar ungdomsskole ikke blir noe av. Ifølge rektor Mona Wærland er det flere grunner til dette, men hun sier at gratisprinsippet i grunnskolen er den viktigste grunnen.

De siste årene har ballet kostet over 200 kroner.

Kort tid etter sa Anders Knutsen, Rema 1000-kjøpmann på Nøtterøy, at han ville sponse skolen med mat til ballet.

Det sa imidlertid Wærland nei til, med den begrunnelse at Teigar ungdomsskole skal være reklamefritt. Selv om ungdomspolitikerne Tony Christensen og André Bråthen er fra vidt forskjellige partier, er begge irritere over dette.

– Hadde Knutsen fått betale for maten, hadde han sørget for at egenandelen ville blitt gratis for ungdommene. Det er helt tullete at skolen sa nei, sier Bråthen, som er formann i Fpu Vestfold.

– Det er veldig leit at ikke skolen kan godta tilbudet, de hadde ikke brutt med gratisprinsippet hvis de hadde sagt ja, sier Christensen, som er fylkessekretær i Vestfold AUF.

Mener private bør kunne bidra

Bråthen mener private aktører bør få lov til å sponse arrangementer i grunnskolen.

– Jeg seg ikke noe galt i det, og mener det er veldig bra hvis private vil bidra slik. Det kan elever ha kjempenytte av, sier han.

Christensen derimot, mener man må være nøktern med å bringe reklame inn i skolen.

– Men i dette tilfelle spørs det hvordan kjøpmannen på Nøtterøy la fram saken. Jeg tenker at bidrag fra private må være lov så lenge de ikke gjør det for egen vinning. Det er elevene som må være i fokus, sier han.

Lovende ord fra kommunalsjef

Christensen mener det bør være mulig å forvente at arrangementer i skolen i dag er gratis.

Men her spiller kommunen en viktig rolle. Jeg snakket nylig med kommunalsjefen for kultur og oppvekst på Nøtterøy, og han sa at de ikke kom til å utelukke at kommunen kunne bidra til slike arrangementer framover. Derfor er det ikke slik at vinterballet på Teigar vil være avlyst for alltid.

– Verden fungerer dessverre ikke slik at alle skolearrangementer kan være gratis, men det er flere måter å løse dette på. Foruten private sponsorer mener jeg eleven bør kunne få lov til å ha dugnader, skyter Bråthen inn.

Christensen synes det er viktig å minne om at ikke alle foreldre har råd til 200 kroner til ball.

– Dessuten koster et ball langt mer enn inngangspenger, for eksempel blir foreldre gjerne presset til å kjøpe nye klær.

Bråthen mener foreldre må ta mer ansvar når det kommer til slike arrangementer.

– De må forklare ungene at ballets mest fantastiske ikke nødvendigvis er den som ankommer i limosin, men at det er innholdet som er viktig.