Hopp til innhold

– Øygard-saken viser hvor dårlig loven fungerer

Når Rune Øygard kun får litt over to års fengselsstraff er det noe galt med systemet vårt, mener politimesteren i Vestfold. Han ønsker samtidig mildere straffer for sovevoldtekter.

Politimester Rune B. Hansen

Rune B. Hansen er politimester i Vestfold politidistrikt.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Etter forrige ukes debatt om graderte voldtektsstraffer er politimesteren i Vestfold politidistrikt igjen utpå banen. Denne gang for å presisere at han på ingen måte tar overgripere i forsvar for sine handlinger.

– Gjerningspersonen har alltid ansvaret. Det betyr likevel ikke at vedkommende alltid skal straffes likt, sier politimester Rune B. Hansen til NRK.no.

Les også:

Men det bør være en større bredde i straffereaksjoner avhengig av omstendighetene rundt ulike typer overgrep, mener politimesteren. Det viser dommen mot Rune Øygard med all tydelighet, ifølge ham.

– Ordføreren i Vågå misbrukte sin stilling til å ha jevnlig seksuell omgang med et barn, ettersom den fornærmede jenta var mellom 14 og 16 år mens overgrepene skjedde. Det er altså snakk om rundt femti samleier med en mindreårig over en periode på nesten to år, sier Hansen.

Høyesterett dømte den tidligere Vågå-ordføreren til to år og tre måneders fengsel.

– Det verste med dagens system er de milde straffene i saker som denne. Misbruker du et barn får du litt over to års fengsel. Samtidig straffes overgripere i sovevoldtektssaker med rundt fire år på det jevne. Da mener jeg det taler for en endring av lovverket.

Les også:

Ønsker tolv år

Før han ble politimester har Hansen vært lagdommer i Agder lagmannsrett gjennom en årrekke. Han vil både skjerpe og senke straffenivåene for seksuelle overgrep.

– En rekke grovere overfallsvoldtekter er straffet med fire-fem år. I de aller verste tilfellene hvor det har vært overfall, tvang og trusler mener jeg at det vil være riktig å gi mellom åtte og ti år, og noen ganger helt opp mot tolv års fengsel.

Les også:

Alt avhenger av alvorlighetsgrad, men for dem som ikke blir dømt til forvaring og begår noen av de mest krenkende overgrepene med en betydelig gjentakelsesfare, vil dette være passende, utdyper han.

– I så fall må dette implementeres over en viss periode, for å komme opp på et slikt nivå.

«Voldtekt er voldtekt»

Den tidligere lagdommeren mener på samme tid at det gis altfor strenge straffer til dem som er dømt for å begå sovevoldtekter.

– Jeg synes det er ille at denne type overgrep, uansett foranledning og hendelsesforløp, skal straffes med fire år, etter Stortingets uttalelse. «Voldtekt er voldtekt», er liksom budskapet. Men her bør det bli en langt mer nyansert lovgivning. Det er svært ofte jevnaldrende, unge voksne som er berusede, og som har lagt seg i samme seng som er bakteppet i disse tilfellene, mener politimesteren.

– Hva er et passende straffenivå for sovevoldtekt?

– Nå ligger dette stort sett mellom tre og et halvt til fire og et halvt år. Rundt år 2000 lå nivået for sovevoldtekt mellom 45 til 120 dager. Hvis man da hadde tenkt seg en firedobling til cirka ett år, ville det vært en sterk økning som jeg synes i mange saker ville gjenspeilet alvorligheten av overgrepet i forhold til andre type overgrep.

(Saken fortsetter under videoen)

Alle voldtekter skal straffes strengt

Margunn Ebbesen (H) mener dagens straffesystem er rettferdig.

Har ikke politikerne med seg

Regjeringen har gjort det klart at den ikke ønsker å straffe voldtekter ulikt.

– Stortinget har eksplisitt uttalt at straffenivået for alle type voldtekter skal ligge på fire år i alminnelighet. Som en overreaksjon på trege domstoler innførte politikerne dette. Det er dommerne bundet av, sier Hansen.

– Nå er vi en periode hvor vi ser effekten av forrige straffeskjerpelse fra 2009, som skulle ordne opp i det politikerne vurderte som altfor milde voldtektsstraffer. Jeg mener vi som har innflytelse må få til en nyansering i fortsettelsen, sier han.