NRK Meny
Normal

Mener ny straff gir gode resultater

Ungdomsstraff gjør en forskjell, mener en ungdomskoordinator i Konfliktrådet.

Anette Malme

Ungdomskoordinator i Konfliktrådet i Vestfold, Anette Malme, berømmer de som arbeider med ungdom gjennom de nye straffereaksjonene.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Det er et alternativ til fengsel, men det er tøft for ungdommen å delta i dette.

Det sier Anette Malme som er ungdomskoordinator i Konfliktrådet i Vestfold.

I 2014 ble straffereaksjonene ungdomsstraff og ungdomsoppfølging innført. Ungdom under 18 år kan dermed idømmes dette istedenfor fengsel.

Ungdomsstraff og ungdomsoppfølging er en tredelt straffereaksjon. Straffen består blant annet i å møte personen den kriminelle handlingen gikk utover, og følge en plan for å få livet på rett kjøl.

– Årsaken til at man etablerte straffereaksjonene er at man så at fengsel ikke nødvendigvis hadde en ønsket effekt, sier Malme.

Det er tøft for ungdom å stå ansikt til ansikt med mannen de slo ned, eller å møte mannen som eier huset de har gjort innbrudd i.

Anette Malme, ungdomskoordinator hos Konfliktrådet i Vestfold.

Skreddersydd straff

Malme forteller at hver ungdomsplan er individuelt tilpasset. Den består av en rekke tiltak ungdommen må gjennomføre, som for eksempel ruskontroll, terapi og behandling knyttet til lovbruddet som er begått.

Konfliktrådet i Nord-Trøndelag

ANSVARLIG: Konfliktrådet er ansvarlig for gjennomføringen av ungdomsstraff, etter at ungdommen er dømt i retten (illustrasjonsbilde).

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Etter snart halvannet år mener ungdomskoordinatoren at de begynner å få god erfaring med de nye straffereaksjonene.

– På landsbasis var det i fjor 250 ungdommer som fikk ungdomsoppfølging og 33 ungdommer som fikk ungdomsstraff. I Vestfold har vi, siden loven kom, hatt 11 ungdom som har blitt pådømt ungdomsoppfølging, sier hun.

Malme mener straffereaksjonene gir gode resultater, men enda finnes det ikke forskning på området. Nordlandsforskning er imidlertid i gang med en evalueringsstudie.

– Jeg vil takke aller hverdagshelter som politikontakter, kommuner og kriminalomsorg. Det er mange som har kommet gjennom disse straffereaksjonene med et positivt utfall, sier Malme.