– Vi trodde vi skulle få en normal jul

Roar Juel Johannessen mener Brynjar Meling burde ha stoppet anken til mannen som er dømt for å ha drept datteren hans.

Roar Juel Johannessen

SKUFFET: Roar Juel Johannessen håpte og trodde at Kristin-saken var avsluttet.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Fredag ble det klart at Høyesterett skal behandle anken til Henning Hotvedt, mannen som er dømt for å ha drept Kristin Juel Johannessen (12) i 1999.

Høyesterett skal kun ta stilling til om det er begått saksbehandlingsfeil. Hotvedt har bedt Høyesterett vurdere om saken heller skulle ha vært ført for tingretten enn for lagmannsretten. Dersom Høyesterett finner saksbehandlingsfeil kan resultatet bli en ny rettssak.

Kritiserer Meling

Kristin Juel Johannessen

GAMMELT BILDE: Kristin Juel Johannessen på et bilde faren har tatt vare på.

Foto: Privat

For den nærmeste familien kom beskjeden som en gedigen nedtur, forteller Roar Juel Johannessen. Kristins far trodde og håpte at saken var avsluttet etter at Hotvedt ble dømt til 13 års fengsel i Borgarting lagmannsrett tidligere i år.

– Vi trodde vi skulle få en normal jul i år. Det skjedde ikke denne gangen heller, for 17. gang på rad. Det har vært en psykisk nedtur, og denne anken skulle ikke ha vært nødvendig, sier Johannessen.

På Facebook kritiserer familien forsvarsadvokat Brynjar Meling for å anke saken til Høyesterett. Familien antyder at ingen tjener på denne anken, bortsett fra Meling som tjener penger på saken:

I stedet fortsetter Meling sin ankegang, men hvem er det som er vinneren i dette? Ikke drapsmannen hans familie eller oss pårørende. Meling tjener gode penger på dette, penger som kunne vært brukt til andre saker. vi hadde trodd at etter 17 år, og 4 uker i Borgating Lagmannsrett i høst, at vi skulle vært i mål med saken

Roar Juel Johannessen m/ familie på Facebook

– Han burde skjønne at nok er nok. Dette er ikke til det beste for verken hans egen klient, familien hans eller oss som pårørende, sier Johannessen.

– Respekt for familiens syn

Forsvarer Brynjar Meling sier at han skjønner familien Juel Johannessens behov for å bli ferdig med saken.

Forsvarsadvokat Brynjar Meling under domsavsigelse etter at juryen fant tiltalte skyldig i Kristin-saken i Borgarting lagmannsrett.

ØNSKET ANKE: Forsvarer Brynjar Meling sier Henning Hotvedt var klar på at han ønsket å anke saken.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg har full respekt for Roar Juel Johannessens syn på dette og hans behov for å bli ferdig med saken, sier Meling.

– Men på lik linje som han har uttrykt takknemlighet for advokater som har trodd på og bistått ham, håper jeg at samfunnet har respekt for at en tiltalt som mener seg uriktig dømt også har en advokat som står på og gjør jobben.

Forsvarsadvokaten vil ikke kommentere antydningene om at han er den eneste som tjener på å anke saken.

– Det får stå for hans regning. Jeg har forstått at det er en oppfatning i samfunnet om at de som forsvarerer de som kanskje trenger det mest ikke burde ha betalt for det, men slik er systemet.

Vil bli ferdig

Meling påpeker at Henning Hotvedt har vært veldig klar på at han ønsket å anke saken, og at han som forsvarer utfører oppdraget sitt utifra klientens ønsker.

Roar Juel Johannessen håper nå at Høyesterett kan sette punktum for Kristin-saken. Selv om det er en mulighet for at Høyesteretts behandling ender i en ny rettssak, er ikke det noe familien bekymrer seg for nå, sier Johannessen.

– Nei, det frykter vi ikke. Ja, det kan skje, men vi frykter ikke det.