Mener markedsføringen retter seg mot ungdom

LHL er kritiske til jordbærsmak på e-sigarettdampen.

E-sigarett

E-SIGARETT: LHL vil vite mest mulig om sigarettene før de tar et endelig standpunkt.

Foto: Mike Segar

Færre røyker vanlig tobakk her i landet. Samtidig røyker flere e-sigaretter.

I Norge er det lov til å selge e-sigaretter og ampuller med smak, men det er ikke lov til å selge ampuller med nikotin, ifølge lovverket fra 80-tallet. Snart kommer Helse og Sosialdepartementet ut med et høringsutkast til en ny lov.

Kjell Marius Jenssen, leder for interesseorganisasjonen for e-sigarettbrukere, mener det bør legges til rette for at e-sigaretter skal bli lettere tilgjengelig.

– Det er bevist at damping er 95–99 prosent tryggere enn tobakksbruk. Det er også slik at det er utelukkende tobakksbrukere som bytter til damping, sier han.

Det er Public Health England som har fastslått at e-sigaretter er 95 % mindre farlig å røyke enn vanlige sigaretter.

LHL avventende

– Vi vil vite mest mulig om disse e-sigarettene før vi tar et endelig standpunkt, sier Mari Larsen, assisterende generalsekretær i Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke, LHL.

Hun forteller at LHL vil vente på kunnskapsoppsummeringen som snart kommer fra Helsedirektoratet.

– De vitenskapelige studiene vi har på området spriker i forskjellige retninger. Vi mener det er rett og rimelig å vente på en kunnskapsoppsummering. Dersom e-sigaretter skal selges her i landet så bør de underlegges de samme reguleringene som tobakk, sier hun.

Kritisk til jordbærsmak

Larsen er ikke bare kritisk til bruk av e-sigaretter.

– Vi vet at hvis e-sigaretter er alternativet til tobakksrøyking så er det mye bedre med e-sigaretter. Mange medlemmer hos oss har gått over fra å røyke vanlig tobakk til e-sigaretter, sier hun.

Men tilføyer at LHL ikke ønsker at e-sigaretter skal bli en bror til tobakksrøyking.

– Det kan virke som om markedsføringen henvender seg til ungdom med tanke på design og med tanke på smaker som karamell og jordbær, sier hun.

Jenssen er ikke enig i dette.

Alle tall som foreligger viser at det er få som ikke røyker fra før som begynner å dampe, sier han.