NRK Meny
Normal

Mener kutt i matservering er omsorgssvikt

Matinspirator Anne Wang-Nilsen mener det er omsorgssvikt å kutte ut matserveringen til barnehagebarn i Stokke kommune.

Barnehage

SLUTT PÅ SERVERING: Foreldre må fra august smøre tre matpakker til barna, fordi Stokke kommune skal spare penger.

Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

Wang-Nilsen mener kuttene vil føre til store sosiale forskjeller, fordi mange foreldre ikke har nok kunnskap til å lage næringsrike matpakker.

Jeg mener kommunen her legger til rette for en organisert avlæring av både tilvenning og tilnærming til et variert kosthold.

Tre barn er lik ni matpakker

Fra august 2015 må foreldrene smøre tre matpakker daglig. Årsaken er at kommunen skal spare 2,3 millioner. Det får Wang-Nilsen til å se rødt.

Mat er politikk. Hva en nasjon legger på tallerkenen, sier noe om vår fremtid, sier matinspiratoren som mener konsekvensene av å pålegge småbarnsforeldre tre næringsrike og varierte matpakker på toppen av frokost og middag ikke fungerer.

– Jeg tror resultatet blir enkle løsninger, og det er alvorlig. I den alderen barn som går i barnehage er, skal de bli bevisst på og lære om sunn og næringsrik mat.

Sosiale forskjeller

Wang-Nilsen tror konsekvensene vil bli sosiale forskjeller og mener kuttene er omsorgssvikt.

Foreldrene blir pålagt noe de kanskje ikke har kompetanse, bevissthet og kunnskap om, og det mener jeg er omsorgssvikt.

Barnehagesjef i Stokke kommune, Elisabeth Jøranlid, kjenner seg ikke igjen i Wang- Nilsens utspill.

Vi har tillit til at de aller fleste foreldre vil følge opp dette med matpakker i barnehagen på en god måte, men det er klart at noen vil trenge litt ekstra oppfølging, og det har barnehagene mange muligheter til å gjøre.

Anne Wang-Nilsen

OPPRØRT: Matinspirator Anne Wang-Nilsen mener Stokke kommune ikke burde kutte i matserveringen til barnehagebarna i kommunen.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Kuttene er nødvendige

Jøranlid mener kuttene er nødvendig, men har full forståelse for at folk reagerer.

Vi har selvfølgelig vært veldig fornøyd med å kunne ha et så godt mattilbud, og det er synd at økonomien og bemanningssituasjonen er så stram, men når den er det så mener jeg at vedtaket som har blitt fattet, ivaretar kvaliteten.

Barnehagesjefen mener et godt samarbeid med foreldrene er viktig.

Dette er på ingen måte uvanlig i norske barnehager, og jeg har inntrykk av at det fungerer veldig bra. Vårt fokus er fortsatt et sunt kosthold, men bare på en litt annen måte, gjennom for eksempel informasjon og samarbeid med foreldrene, sier Jøranlid.