Mener glass og metall bør sorteres bedre

Ukentlig blir nærmere 100 søppeldunker stående igjen på grunn av feil kildesortering.

Glass- og metallembalasje

FEIL: Avfallsselskapet Vesar ser stadig vekk at folk legger glass- og metallemballasje i plastposer. Det skal man ikke gjøre.

Foto: Vesar

Hver uke samles det inn søppel fra nærmere 62.000 husstander i Vestfold. Grovt sett så hentes det da 120.000 beholdere i uka.

Men på grunn av årsaker som feil kildesortering, blir 100 søppeldunker stående igjen.

Kommunikasjonssjef i Vesar Kaia Ross Lind sier at det er som oftest snakk om glass- og metallemballasje som ikke er sortert slik det skal.

– Det er hovedsakelig glass- og metall vi jobber med nå og som vi ser at vi kan bedre sorteringen på, understreker Lind.

Vesar Kaia Ross Lind

FORSTÅR: Kommunikasjonssjef i Vesar Kaia Ross Lind er ikke overrasket over at folk gjør feil av og til. – Man vet ikke alltid hva som skal kastes hvor.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Kaster feil

Vesar har hatt ekstra fokus på akkurat dette avfallet de siste månedene.

– Folk kaster keramikk, tallerkener, kjeler, gardinstenger, blomsterpotter og andre ting som ikke er emballasje, forteller kommunikasjonssjefen.

For det er bare emballasje som skal i denne beholderen.

Avfallsselskapet poengterer at alt annet av metall og glass skal leveres på gjenvinningsstasjoner med egne containere.

– Vi har i tillegg lagt merke til at flere kaster glass- og metallemballasjen i plastposer, noe man absolutt ikke skal gjøre.

Glass- og metallavfallsdunk

EMBALLASJE: Det er kun emballasje som skal inn i denne.

Foto: Torild Øvrelid

Kan risikere at søpla blir stående

Gjør man noen av disse feilene, kan man risikere at søpla blir stående i flere uker.

– Glass- og metall hentes hver sjette uke. Vi kommer i dialog med dem det gjelder og her er det mulighet for å finne en løsning uansett. Blir det ryddet opp, så kan vi komme og tømme det ganske raskt etterpå, sier Lind.

Ukentlig blir nærmere 100 søppeldunker stående igjen på grunn av feil søppelsortering.

Likevel gode på sortering

Lind understreker av vestfoldingene er likevel blant de beste i landet på å kildesortere med en høy materialgjenvinningsgrad. I 2016 var denne på 54 prosent, mens landsgjennomsnittet lå på 40 prosent.

Samtidig ser hun at det er fortsatt potensial til å bli enda bedre på sortering ut av restavfallet.

– Det er selvsagt viktig at det sorteres så riktig som mulig. Vi vil jo gjerne kunne gjenvinne dette avfallet som sorteres, så det bør ha en viss kvalitet for å kunne utnytte de råvarene som er i det, avslutter hun.