Hopp til innhold

Mener at insekter er framtidas mat

På en plakat Forskningsdagene har sendt ut, vises et bilde av en gresshoppe – og hvordan den kan parteres.

Gresshoppe

– Insekter er kjøtt, ikke et alternativ, sier insektkjenner. (arkivbilde)

Foto: Knut Dreiås

Mat er hovedtema under årets Forskningsdager.

– Hovedproblemet ikke er å spise enda mer av kloden, men at vi er så altfor mange mennesker. Men skal vi skaffe mat, får vi veldig mye mer mat for de samme pengene eller det samme gresset, hvis vi forer opp insekter, sier Magne Flåten, insektkjenner fra Nøtterøy, til NRK.

Han legger til at proteininnholdet og fettsammensetningen i insekter passer veldig fint for oss mennesker. I tillegg til at insektene inneholder en type aminosyre vi ikke klarer å produsere selv.

– Insekter er kjøtt, ikke et alternativ. Av ett tonn med gress, så får du rundt 50–70 kilo oksekjøtt, men du får hvert fall ti ganger så mye høyverdig kjøtt av det samme gresset hvis du bruker insekter. I tillegg går det veldig mye raskere.

– Et tema alle er opptatt av

Janne Buhaug, seniorrådgiver i forskningsadministrasjonen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, forklarer at mat er årets tema fordi det er noe alle er opptatt av.

– Det er mye folk lurer på når det gjelder mat. Du vet ikke alltid helt hva du skal velge eller hva du skal tro på, sier hun.

Det er det de ønsker å gjøre noe med under årets forskningsdager.

– Vi vil skape begeistring for forskning, samt inspirere unge til å ville bli forskere, legger Buhaug til.

Liker gresshopper best

Selv har Flåten en del erfaring med å spise de små krypene fra tiden han bodde i Thailand og Vietnam. Han har også prøvd her hjemme.

Ifølge han er gresshoppere ett av insektene som smaker best.

– Det er mye bra mat i dem. De spises over veldig store deler av verden, men ikke i Vest-Europa. Her er vi fortsatt ikke vant til å tenke på insekter som mat, sier han.