NRK Meny
Normal

Gravemaskin går løs på vernet grunn

Den gulmalte, brummende gravemaskinen som mandag morgen tok første «spadestikk» på Slottsfjellet, er historisk.

Utgraving ved Slottsfjellet.

Å grave her er sjelden kost. I dag startet det hele ved det velkjente fjellet i Tønsberg. (Foto: Hans Petter Reppe)

Det er første gang det gis tillatelse til å bruke gravemaskin ved foten av Slottsfjellet, og en lang søkeprosess måtte til for å få lov. For her er det vanskelig å unngå at det henger igjen en bit norgeshistorie på spaden når man tar et spadetak.

Les også:

De arkeologiske undersøkelsene må til for å få lov til å sette opp en miniborg og lekepark for barn. Inngangene til tunnellene inne i Slottsfjellet skal også få nytt dekke – derfor må arkeologene inn.

Sunniva Halvorsen, prosjektleder i NIKU

Sunniva Halvorsen tror det er mulig å gjøre mange funn på Slottsfjellet.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

2. verdenskrig

Arkeolog og prosjektleder Sunniva Halvorsen fra Norsk Institutt for Kulturminnevern sier mye av det som så langt er funnet, ikke har noe med middelalder å gjøre. Funnene er fra 1940-tallet, da de tyske okkupantene hadde sine anlegg på og i Slottsfjellet.

– Flasker og blikkbokser fra sen-germansk tid, fleiper prosjektlederen.

– For oss er det viktig å få kartlagt i hvor stor grad tyskerne har forstyrret middelalderminnene, sier Halvorsen.

Les også:

Først graving, så bygging

Tønsberg kommune, fylkeskommunen og Vestfold-museene står bak planene om å gjøre området ved Seterkafeen mer attraktivt for publikum. Dersom forundersøkelsene resulterer i oppsiktsvekkende funn, kan det bety forsinkelser for både miniborg og fjellanlegg.

Arild Braa Norli i Vestfold fylkeskommune

Det kan fort ta tid å jobbe i et historisk område, men så er det nettopp tiden som vil vise hvor raskt utbyggingsplanene kan realiseres.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Likevel er alle parter positive og spente på hva som kan befinne seg i bakken, sier Arild Braa Norli i Vestfold fylkeskommune.

– Nå har vi bare holdt på noen timer, og regner med å være ferdig til 17. mai. Så må vi først søke, og deretter få godkjent planene våre.

Først neste vår kan de nye installasjonene stå ferdig, men Braa Norli håper det skal bli mulig å vise frem tunnellene inne i fjellet allerede i sommer.

Arkeolog Tone Bergland

Arkeolog Tone Bergland er med på gravearbeidet. Det er ikke usannsynlig at det finnes en skjult skatt i jordsmonnet her.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK