Kjøpmenn tror på priskrig på julevarer, men matvarekjedene er tause

Kan du få surkål for ei krone pakka og ribbe til gi bort-pris i år også? Lokale kjøpmenn tror det, men de store matvarekjedene ønsker ikke å si noe.

Butikksjef Rolf Erik Rema 100 Tønsberg

KANSKJE: Butikksjef Rolf Erik Sørensen på Rema 1000 i Tønsberg ser ikke bort fra at det blir priskrig på typiske julevarer i ukene før jul.

Foto: Thor Olav Moen

Flere av butikkjedene i Norgesgruppen som NRK har vært i kontakt med velger å holde munn om mulighetene for priskrig.

– Vi ønsker ikke å si noe om en mulig priskrig på julevarer, sier kommunikasjonsrådgiver i Meny, Nina Horne Hynne.

– Jeg har tatt en prat med SPAR og Joker, og vi ønsker ikke å stille på dette i dag. Skulle det være noe annet du lurer på en annen gang er det selvsagt bare å ta kontakt, skriver Hanne Evensen, kommunikasjonsansvarlig for SPAR og Joker.

– Priskrig hele året

Fra kommunikasjonsavdelingen til Kiwi er svaret at det er priskrig hele året.

– Situasjonen i 2015 og 2016 med grøtris og surkål til en krone var ekstrem og uvanlig. I år er det også beinhard konkurranse, men på et litt mer normalt julenivå, sier Kristine Aakvåg Arvin i Kiwi.

Kommunikasjonssjefen hos Coop Norge, Harald Kristiansen, ønsker heller ikke å si om det blir priskrig på ribbe, surkål, grøt og andre julematvarer.

– Tradisjonelt er det alltid gode tilbud inn mot sesonger, som jula. Hva prisene blir, og om det blir en priskrig hvor kjedene går under hverandre på pris av sesongprodukter, er for tidlig å si noe om. Det er det markedet som avgjør.

Tror på priskrig

Butikksjef Rolf Erik Sørensen ved Rema 1000 på Kilen i Tønsberg vet ikke om det blir priskrig i år, men vil heller ikke se bort fra at det kan bli det.

– Kjedene holder kortene tett til brystet, og vil vel helst ikke at det blir sånn. Men, begynner en, så må vel de andre følge etter, sier han.

Ass.butikksjef Spar Kaldnes, Marius Nilsen

TROR DET KOMMER: Assisterende butikksjef Marius Nilsen ved SPAR på Kaldnes i Tønsberg tror det blir priskrig før jul i år også.

Foto: Thor Olav Moen

Butikksjefen hos SPAR på Kaldnes, Marius Nilsen, deler oppfatningen til Sørensen.

– Det blir jo for å vinne kunder. De prøver seg jo på å kjøre så lave priser som mulig for å få flest mulig kunder inn, sier han.

Bønder mot priskrig

En som håper at priskrigen blir uteblir er nestlederen i Vestfold Bondelag, Harald Lie. Han peker på at det tidligere år har ført til en uheldig utvikling.

– Dette er matvarer fra dyr, som vi bønder produserer til den norske forbrukeren, med omtanke og respekt for dyra. Prisene på produktene ute i butikken har til tider ikke gjenspeilet hva det koster å produsere maten. Det er svært uheldig, sier Lie.

LIv Arnesen på shopping

HANDLER NÅR HUN VIL: Liv Arnesen er ikke så opptatt av om det blir priskrig – hun handler nå hun vil.

Foto: Thor Olav Moen
Bjørn Egil Freitag

HÅPER: Bjørn Erik Freitag håper på priskrig og billigere pinnekjøtt før jul.

Foto: Thor Olav Moen
Hans Petter Sundby

OVERLATER TIL KONA: Hans Petter Sundby overlater handlingen av julemat til kona – og hun er prisbevisst forteller han.

Foto: Thor Olav Moen