Mat og drikke på turen

– Gjør det enkelt når du er på tur, råder en erfaren friluftsmann.

Tom Martiniussen

TURMAT: Friluftsentusiast Tom Martiniussen har mange tips til mat som fungerer godt på tur.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

For Tom Martiniussen har det etter hvert blitt mange måltider ute i naturen.

I 2015 markerte han og kona Friluftslivets år med mer enn 160 døgn på tur rundt i Norge.

Her følger noen av hans beste tips til turmat, som både smaker godt og sørger for viktig påfyll av næring.

1. Til frokost

En god start på dagen er viktig, særlig hvis man har en lang tur foran seg.

Martiniussens tips er en hjemmelaget frokostblanding som består av havregryn, havremel og rosiner.

Før overnattingsturer gjør han klar ferdige porsjonsposer med denne blandingen før avreise.

2. Påfyll underveis

Det er viktig å ikke gå tom for energi, og nøtter kan fungere godt som påfyll underveis.

Martiniussen anbefaler å ha en blanding med mandler, hasselnøtter og rosiner i jakkelommen.

– Samtidig bør man ha vann lett tilgjengelig, råder den erfarne friluftsmannen.

Tom og Therese Martiniussen

MÅLTID: I 2015 tok Tom Martiniussen og kona Therese julemiddagen i teltet.

Foto: TOM MARTINIUSSEN

3. Etter en lang dag på tur

På turer med overnatting kan det være greit å få igjen varmen så fort man slår opp teltet, eller kommer frem til hytta.

– Vi har en termos klar, med varmt vann som vi har laget på morgenen, forklarer Martiniussen. Vannet kan for eksempel brukes til å lage sjokoladedrikk eller solbærtoddy av pulver.

Som tilbehør til dette anbefaler han kjeks med syltetøy eller brunost.

4. Middag

Martiniussen sier frysetørket turmat, som blant annet selges i sportsbutikker, fungerer godt som middag.

– Vi er veldig fornøyd med det, her er det bare å helle i kokende vann.

Han sier det ikke er nødvendig å følge instruksjonene som står på posen til punkt og prikke. Man kan for eksempel bruke litt mer vann for å sørge for at man får i seg mer væske, tipser Martiniussen.

Pose- og boksemat

LETTVINT: Pose- og boksemat er gode alternativer på tur, ifølge Martiniussen.

Foto: Asle Hella / NRK

5. Gjør det enkelt

Et generelt råd er å ikke satse for høyt når det kommer til matlaging i naturen.

– Jeg er av den oppfatningen at man kan kose seg hjemme, også finner man på noe litt enkelt når man er på tur. Karbonader og potetmos kan være en fullverdig middag.

Martiniussen anbefaler også å lete etter tilbud, slik at man kan gjøre større innkjøp av varer man vet det vil gå mye av på tur.