NRK Meny
Normal

Tips til deg som er matlei etter jula

Det er ingen tvil om at jula byr på mye mat, særlig feit mat som ribbe og medisterkaker. Kokk Morten Kristiansen har tips til de som er matleie nå på nyåret.

Kyllingsalat fra Skien Fritidspark

Mange er matleie nå etter jula, og trenger kanskje litt inspirasjon til middagen. Kokk Morten Kristiansen tror at det vil friste med kyllingsalat til middag i januar.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Mat er en viktig del av julefeiringa, men det kan bli for mye av det gode. Nå på nyåret er det lett å føle seg matlei.

Vestfold-kokk Morten Kristiansen har tro på at det smaker godt med lett mat fra havet og mat inspirert av middelhavslandene nå i januar.

– Jeg råder til å kjøpe en god olivenolje og en god balsamico. Her er det alltid en sammenheng mellom pris og kvalitet. Nå er det sesong for skrei, kveite og reker, og jeg anbefaler særlig mat med disse ingrediensene, sier Kristiansen.

Her er flere tips til deg kan trenge litt inspirasjon til middagene i januar:

Fiske i Nord-Norge

Nå er skreifisket i Nord-Norge i gang, og Morten Kristiansen anbefaler denne fisketypen til middag. Her fra skreifiske utenfor Vesterålen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

1. Tunfisksalat

– Tunfisksalat er veldig godt hvis tunfisken er av god kvalitet. Bruk forskjellige salattyper, gjerne sprø salat. Gulrot og gresskar er litt uvanlig i tunfisksalat, men veldig godt. En god olje, salt, pepper, eller en sennepsdressing er veldig godt i slik salat, sier Kristiansen.

2. Middag med skrei og kveite

– Fersk skrei er fantastisk godt. Det klassiske tilbehøret til denne fisketypen er Sandefjordsmør, poteter og gulrøtter kokt i persille, smør, sukker, salt og pepper, sier Kristiansen.

Han understreker at det finnes mye annet tilbehør til skreien.

– Nå er det sesong for rotgrønnsaker. Selleri, pastinakk, neper og kålrabi passer veldig godt til skrei. Kok grønnsakene til en puré, og ha litt melk eller fløte i. Ha gjerne også litt balsamico til skreien. Har du kjøttkraft igjen fra ribba, er det godt å bruke litt av denne også som tilbehør. Rødvinssaus er veldig godt til skrei.

Kveite er også lett tilgjengelig nå.

– Ikke stek eller kok denne for hardt, og kveita bør helst ikke ha vært frossen. Brun kveita i panna på én side, og ha den i ovnen på 80 grader til den er gjennomstekt. Det blir fantastisk godt.

Rekesalat

Det er sesong for reker nå, og etter jul kan det kanskje friste med rekesalat.

Foto: Colourbox

3. Rekemiddag

– Nå i januar er rognrekene på sitt beste, derfor vil jeg slå et slag for dem. Reker gir også en etterlengtet smak av sommer nå midt på vinteren. Sitron er veldig godt til. Lag en god rekesalat, og ha gjerne ost i, for eksempel Jarlsberg, og en god sennepsdressing, sier Kristiansen.

Morten Kristiansen og Helena Rønning

Kokk Morten Kristiansen i studio sammen med programleder Helena Rønning.

Foto: Jan Gulliksen/NRK

4. Kyllingsalat:

– Nå etter jul vil jeg også slå et slag for godt krydret kyllingsalat. Kylling er veldig magert. Fyll gjerne et kyllingbryst med mozzarella, basilikum og serranoskinke. Stek brystet og legg det oppå en god salat. Tenk på farger når du gjør dette, en spiser jo også med øynene. Bruk gjerne den lange og røde paprikaen, den er veldig søt og god. Kylling går alltid rett hjem hos barna, sier Kristiansen.

5. Pasta – lag gjerne selv

Vestfold-kokken anbefaler også pasta til middag nå i januar – aller helst hjemmelaget.

– Det går fint så lenge man planlegger. Lag gjerne pastaen eller hele pastaretten ferdig kvelden i forveien, så bare varmer du den opp når du kommer hjem fra jobb. Ha gjerne kokte rødbeter i pastadeigen, så blir den prinsesserosa.