NRK Meny
Normal

Mann (60) slapp ut av fengsel – skal ha voldtatt på nytt

NORDRE VESTFOLD TINGRETT (NRK): Tirsdag startet rettssaken mot 60-åringen som skal ha voldtatt en kvinne i Horten.

Bistandsadvokat Helge Hjetland og aktor Håvard Kalvåg

Kvinnens bistandsadvokat, Helge Hjetland, og aktor i saken, Håvard Kalvåg, var begge til stede i retten da saken mot 60-åringen startet tirsdag formiddag.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Da saken mot 60-åringen som er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i Horten, startet i Nordre Vestfold tingrett tirsdag, sa mannen seg ikke skyldig etter tiltalen.

– Nei, nei, nei, sa han da dommeren spurte ham.

Voldtekten skal ha skjedd i Horten, og fornærmede i saken, en kvinne i 40-årene, forklarte seg i retten tirsdag formiddag.

NRK følger rettssaken.

– Våknet på stuegulvet

Hun sa at hun møtte 60-åringen på et utested i Horten. Etter at de hadde satt seg inn i en bar, hadde de tatt noe å drikke.

– Etter det er det helt mørkt, sa kvinnen i retten.

Hun forklarte videre at det neste hun husker er at hun våknet på stuegulvet i mannens leilighet, og at mannen deretter tvang henne til oralsex.

– Jeg tenkte bare at jeg måtte komme meg ut.

– Vanskelig situasjon

Hun sa videre at 60-åringen ble sint da han skjønte at hun ikke ville, og at hun husker at hun løp ut fra leiligheten naken, men at hun kom seg inn igjen for å hente klærne. Deretter dro hun til en venn.

Kvinnens bistandsadvokat, Helge Hjetland, sier til NRK at det er tungt for kvinnen å forklare seg i retten, men at han er imponert over at hun gjennomfører.

– Hun sliter veldig med det, men hun gjennomfører. Hun har forklart seg veldig bra i en vanskelig situasjon, sier han.

Senere tirsdag er det tiltaltes tur til å forklare seg for retten, deretter skal tingretten høre fra vitner. Aktor Håvard Kalvåg håper rettssaken er ferdig onsdag.

Tidligere dømt for 12 lovbrudd

Den 60 år gamle tiltalte mannen skal ifølge tiltalen ha voldtatt kvinnen rett etter at han slapp ut av Ila fengsel etter endt soning for voldtekt og drap. Tirsdag startet rettssaken mot ham i Nordre Vestfold tingrett.

60-åringen er tidligere dømt for 12 lovbrudd, og til sammen har han sittet fengslet de siste 30 årene.

På grunn av sin historikk risikerer han nå å bli dømt til forvaring.

– Forvaringsstraff er ikke noe min klient har tatt stilling til, fordi han hevder selv ikke å ha gjort noe straffbart, sa tiltaltes forsvarer, advokat Vibeke Hein Bæra, til NRK mandag.

Forsvarer Vibeke Hein Bæra

Mannens forsvarer, advokat Vibeke Hein Bæra, opplyser at hennes klient ikke erkjenner straffskyld i saken han nå er tiltalt for.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Lang og vond historikk

I innledningsforedraget til aktor Håvard Kalvåg minnet han om at saken skal vurderes ut fra bevisene i denne saken.

– Tiltalte har en historikk som er lang og vond, og det har vært mye skriving om det i media i forkant. Jeg fant derfor grunn til å minne om at hans historikk er en del av et bevisbilde, men at han ikke skal dømmes for det. Han skal eventuelt dømmes for denne saken, hvis bevisene holder til skyld, sier Kalvåg til NRK.