Slapp straff for kameratens fyllekjøring

Aktor mente mannen ikke skulle latt kameraten kjøre bilen hans.

Det var en natt i oktober i fjor at en bil ble stoppet av politiet i Holmestrand. Det viste seg at føreren hadde 1,13 i promille, og både han og passasjeren måtte møte i retten.

Det var nemlig passasjerens bil, og han ble tiltalt for å ha latt kameraten kjøre bilen i påvirket tilstand.

Selv nektet 32-åringen for å vite at kameraten var full.

Så at han drakk

I retten kom det frem at tiltalte så at kameraten drakk to halvlitere med øl frem til klokken 21.00 den aktuelle kvelden, og deretter kaffe.

Tiltalte fortsatte å drikke øl og la seg i 23-tiden. Han hadde da drukket 6–7 øl.

Da han sovnet, hadde imidlertid kameraten begynt å drikke øl igjen.

Rundt klokken 03.00 på natta, ville kameraten hjem til Drammen for å sove, og vekket tiltalte for å høre om han ville være med, og fordi det var hans bil som var der.

Løy om antall øl

32-åringen spurte kameraten to ganger om han hadde drukket mer enn de to ølene han selv hadde sett tidligere på kvelden. Kameraten sa nei. Han sa selv i retten at han løy fordi han ville hjem.

Aktor i saken mente tiltalte burde ha forstått at kameraten var påvirket av alkohol da han kjørte, og ønsket to ukers betinget fengsel for ham. I tillegg til at 32-åringen skulle betale en bot på 10 000 kroner, saksomkostninger og miste førerkortet i 22 måneder.

Nordre Vestfold tingrett mente imidlertid at det ikke kunne bevises at tiltalte burde ha oppdaget at kameraten var påvirket av alkohol da han kjørte, og frifant mannen.