NRK Meny
Normal

Mangler lærlingplasser

286 unge i Vestfold står på venteliste for å få lærlingplass.

Lærling
Foto: Knut Brendhagen / NRK

Det er fortsatt stor mangel på lærlingbedrifter i Vestfold og per i dag står 286 elever i Vestfold på venteliste for å få lærlingplass.

– Mange bedrifter har hatt en tøff vinter og vår og er litt avventende til å ta inn lærlinger, sier Thormod Hansen, daglig leder i EBA Entreprenørforeningen bygg og Anlegg.

Ola Blom, byggmester og avdelingsleder i OKK Entreprenører Vestfold sier mange bedrifter har vært nødt til å si opp ansatte i vinter.

– Mange bedrifter har valgt å si opp ansatte fremfor å permittere. Det er stor konkurranse og mye uforutsigbarhet i bransjen og da er det vanskelig å ta inn en læring skal du ha i flere år, sier Blom.

Får fagopplæring i skole

Ola Blom

Byggmester Ola Blom sier mye uforutsigbarhet i bransjen gjør det vanskelig for mange bedrifter å ta inn lærlinger de skal ha ansvar for i flere år.

Foto: NRK

Ved skolestart manglet 400 elever lærlingplass. Da ble det meldt at behovet var stort innen elektrofag, bilfag, barne- og ungdomsarbeider, bygg- og anleggsfag, restaurant- og matfag og profileringsdesign. Nå er situasjonen noe bedre, men fortsatt vet mange ikke om de får lærlingplass, eller om de må fortsette på skole.

– Fylkeskommunen, som har ansvar for videregående opplæring, jobber med å skaffe flere lærlingplasser, men de som ikke har fått plass har alle fått til bud om VG3, det vil si fagopplæring i skole, sier Hansen.

Les også:

Morten fikk ikke lærlingplass

Over 400 mangler lærlingplass

Lover strakstiltak mot lærlingplass-mangel

– Still krav ved anbud

Hansen mener offentlige myndigheter må stille krav til bransjen for å få dem til å ta inn flere lærlinger.

– Ved offentlige anbud kan de stille krav om at de som får kontrakten må ta inn et vist antall lærlinger. Vi ser ofte at de som bygger offentlig bygg som skole o.l. ikke har en eneste lærling og det synes jeg er trist, sier han.

Med både Blom og Hansen tror situasjonen vil bedre seg utover høsten.

– Det pleier å løse seg utover høsten, så til jul vil nok mange ha fått lærlingplass, sier de.