Hopp til innhold

Hjelper småbarnsfamilier i Sandefjord

Har du en time eller to til overs i uka, så kan du gi den tiden til en småbarnsfamilie i ditt lokalmiljø. Det kan nemlig være redningen for mange i en travel hverdag.

Hanne Sørhaug og Karin Bjønness sitter i hver sin grønne stol.

– Jeg syns fortsatt det er gøy å leke og det kommer godt med som frivillig, sier Hanne Sørhaug (t.v.).

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

Det å være småbarnsforelder kan by på utfordringer som gjør at du av og til kan trenge litt hjelp. Derfor har flere kommuner i landet et tilbud som heter Home-Start Familiekontakten.

Hanne Sørhaug har jobbet som frivillig siden høsten 2011. Da hun selv var småbarnsmor hadde hun en mann som reiste mye, og ønsket om litt hjelp i hverdagen var der.

– Når barna var syke og det var mye å gjøre, så kunne jeg ønske at jeg kunne ringe til noen som kunne tilby to ekstra armer, forteller hun.

Da barna ble store, ville hun være de to ekstra armene for andre familier.

Les også:

Ulike behov

Koordinator for Home-Start Familiekontakten, Karin Bjønness, ønsker seg flere som Sørhaug. Det er nemlig en mangel på frivillige i Sandefjord for tiden.

– Vi ønsker flere frivillige. Det er en veldig hyggelig oppgave, sier Bjønness.

Som frivillig starter man med et kurs i Home-Start. Så besøker man en småbarnsfamilie en gang i uken imellom to til fire timer i en avtalt periode. Familien forklarer selv hva de har lyst på av hjelp, og Bjønness kobler dem opp med frivillige hun mener passer til de ulike familiene.

Hanne Sørhaug forteller at fordi ingen familier er like, har hun gjort mye forskjellig.

– Jeg har passet barn i alderen fire måneder til og med fire år. Vi har vært på bussturer og togturer. Da jeg passet tvillinger, ble det tre timer med leking på kjøkkengulvet.

– Familiene er veldig takknemlige. Vi opplever ofte at de sier først to timer i uken, så blir vi kjent og så blir det kanskje fire timer. Vi lærer å bli kjent med familien litt etter hvert. Det er en veldig hyggelig prosess.

Bjønness forklarer at familien som kan få hjelp, må ha minst ett barn under skolealder.

– Noen familiekontakter er sammen med små barn, noen er med de eldre barna og leser lekser. Mens andre kan bli en del av foreldrenes nettverk, sier hun.

Se arkivvideo:

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark