Hopp til innhold

Mangler 300 lærlingplasser

Nedgang i flere bransjer er bare en av forklaringene på at mange elever sliter med å få den opplæringen de hadde lagt opp til.

Byggebransjen

Nedgang i byggebransjen slår negativt ut for elever som ønsker seg en lærlingplass der.

Foto: Arne Stubhaug

Det mangler 261 lærlingplasser for elever i videregående utdanning i kommende skoleår. I tillegg mangler det 58 plasser for lærekandidater, altså elever som går et noe forenklet løp.

– Det er flere grunner til denne situasjonen, men hovedutfordringen er at vi har noen bransjer der det er urolige tider, sier utdanningsdirektør Øyvind Sørensen i fylkeskommunen.

Les også:

Stor konkurranse

Det er først og fremst byggebransjen som har vanskeligheter med å skaffe lærlingplasser nå, og det gjenspeiler hva elevene er ute etter.

– Mange elever har valgt plasser som det er stor konkurranse om.

Øyvind Sørensen

I tillegg til at enkelte bransjer ikke har anledning til å ta inn lærlinger, er det andre bransjer som mangler lærlinger, sier utdanningsdirektør Øyvind Sørensen i Vestfold fylkeskommune. Det gjelder bl.a. innen blikkenslageryrket, malerfaget og matroser.

Foto: Hans Christian Eide / NRK
Frykter frafall av elever

De elevene som eventuelt ikke får en lærlingplass, får tilbud om det som kalles VG3, altså fagopplæring i skolen. Det betyr at de får opplæringen sin organisert av den skolen man har gått på. Det er ikke så attraktivt som en lærlingplass, og Sørensen sier at det er fare for frafall av elever som sier nei takk til dette tilbudet.

– Det er klart det er mer attraktivt med en lærlingplass i en bedrift. Eleven kommer nærmere inn på virkeligheten i arbeidslivet og får lønn i perioden.

Elever som velger VG3 får ingen lønn, men utdanningsavdelingen forsøker å få disse elevene utplassert i bedrifter 3–4 dager i uka og med en dag teori på skolen.

– Men vi risikerer nok at noen takker nei og vil vente.

– En utfordring

Det er ikke uvanlig at det mangler så mye som 300 lærlingplasser, og Sørensen forteller at de prosentvis har formidlet flere plasser i år enn i fjor.

– Men personlig synes jeg det er en utfordring at ungdommer ikke får anledning til å fullføre utdanningen sin som de hadde tenkt.

Mobiliserer

Nå utfordrer fylkeskommunen alle gode krefter til å skaffe flere lærlingplasser. NHO, LO og bransjenes egne opplæringskontorer blir mobilisert ved at de går til sine bedrifter og ber dem ta inn flere lærlinger. Fylkeskommunen utfordrer også kommunene.

– Så det er den direkte kontakten med arbeidsplassene vi satser på nå, sier Øyvind Sørensen.

Håpet er å få på plass flere lærlingplasser innen 1. september.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark