Hopp til innhold

– Mange ofrer seg for å få til amming

Det er ekstra vanskelig å amme når barn blir født for tidlig. Behovet for morsmelkgivere er stort.

Viktig morsmelk

Gir og får: Maria Knutsdotter Fjørtoft med datteren Aase Victoria (3 md.) gir av sin egen morsmelk til Sykehuset i Vestfold. Anja Bagås til høyre er takknemlig mottaker av morsmelk fra morsmelkbanken ved sykehuset. Her sammen med Rønnaug Solberg, seksjonsoverlege ved nyfødtintensiven.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– Hun tar til seg det hun trenger og blir ikke overvektig, sier Maria Knutsdotter Fjørtoft.

Datter Aase Victoria på tre måneder pludrer fornøyd. Hun får den melken hun trenger, men mange nybakte mødre sliter med å amme.

Knutsdotter Fjørtoft er en av dem som leverer svært nødvendig morsmelk til spedbarn som er født for tidlig på nyfødtintensiven ved Sykehuset i Vestfold.

– Jeg har veldig mye melk og syntes det var trist å helle ut liter på liter med melk hjemme. Jeg pumper når jeg har spreng og fryser det ned, forteller hun.

Knutsdotter Fjørtoft anbefaler også andre å gi morsmelk.

– Jeg ser det store behovet. Det er kjempeviktig, sier hun.

Les også: Ville du ammet andres barn?

Viktig morsmelk

Etter etterspørsel etter morsmelkgivere på Facebook i høst, har Sykehuset i Vestfold hatt stor pågang fra mødre som ønsker å være morsmelkgivere.

Rønnaug Solberg, seksjonsoverlege ved nyfødtintensiven, forteller at de alltid ønsker å komme i kontakt med nye givere. I perioder med mange premature er det ekstra stort behov for mye morsmelk.

– Morsmelk er unikt sammensatt og utviklet gjennom millioner av år for at den skal passe til små babyer. Den inneholder immunstoffer og vekstfaktorer som generelt hjelper modning på tarm og kropp, sier hun.

Ifølge Solberg er det spesielt viktig at barn som blir født for tidlig mottar morsmelk.

– Premature har veldig umodent immunforsvar og tarmsystem. Morsmelken gjør at de får mindre infeksjoner og vokser bedre, forklarer hun.

Amming en fulltidsjobb

Å få til å amme kan være et stort problem for mange selv om man har født når barnet har vokst seg ferdig inne i magen. Det er en sammenheng mellom fødselsdepresjon og problemer med å amme.

Solbergs inntrykk er at de fleste mødre ønsker å amme.

– De fleste ønsker å amme og er villige til å ofre seg for å få det til. Mange må kjempe med det i starten med at det er sårt og gjør vondt. Å amme er en fulltidsstilling. Det koster krefter, pågangsmot og utholdenhet med pumping, sier Solberg.

Kropper som føder for tidlig er mindre klare til å produsere brystmelk.

Takknemlig

Anja Bagås har eget rom på nyfødtintensiven. Hennes datter Rose Amalie ble født for tidlig og veide kun 1600 gram da hun ble født. Nå veier hun 2315 gram.

Bagås er takknemlig for at datteren kan få morsmelk fra en giver da hennes egen kropp ikke hadde rukket å produsere melk da Rose Amalie ble født.

– At hun kan få morsmelk gjør meg veldig lykkelig og glad. Hun har lagt på seg 800 gram bare på morsmelk siden hun ble født, sier hun.

Bagås har selv planer om å amme etter hvert.

– De har jo andre alternativer her, men jeg synes det er greit at hun får morsmelk fra begynnelsen, slik at hun kan kjenne smaken og føle at det er det hun skal ha, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark