NRK Meny
Normal

Går for seier i Yrkes-VM

21 år gamle Petter Rustad fra Holmestrand vet at konkurransen er kjempehard. Likevel satser han på å slå de tusen andre konkurrentene i Yrkes-VM i Brasil.

Petter Rustad til Yrkes-VM i Brasil

– Jeg liker nye utfordringer, sier Petter Rustad fra Holmestrand.

Foto: WorldSkills Norge

Han har vært med i NM og EM. Nå er det VM som gjelder. Yrkes-VM i Brasil. Der er Petter Rustad fra Holmestrand en av få som er med på det norske landslaget.

Det er en konkurranse som betyr mye for 21-åringen som har høye forventninger til konkurransen. Han håper at teamet hans vinner.

– Jeg har brukt veldig mye tid på det utenom arbeidstid, så da er selvfølgelig målet å gjøre det så bra som mulig selv om konkurransen er hard, sier Rustad.

Liker nye utfordringer

Til daglig jobber 21-åringen i oljebedriften FMC Kongsberg Subsea AS som produserer og tester undervannsutstyr som blir satt på havbunnen for å hente opp olje.

– Det jeg liker er at det alltid er nye utfordringer man kommer borti. For en måned siden fikk jeg reise til Skottland for å lære mer.

At han er veldig interessert i det han driver med og at det å kunne konkurrere med faget er viktig for ham legger han ikke skjul på.

– Det betyr mye, og jeg håper det viser at jeg vil få til ting. At jeg ikke bare kommer på jobben klokken sju og drar klokken tre, sier Rustad.

Skal lage industrimodell

Når konkurransen er i gang, får alle lagene utdelt en eske med deler og komponenter som vi skal settes sammen til en liten modell.

– På den modellen skal det kobles elektrisk- og luftstyring, og så skal det programmeres med en datamaskin etterpå slik at den får en funksjon etter en oppgave, forklarer VM-deltageren.

Han sier at det på en måte blir å lage en liten modell som simulerer en industri. En fabrikk i Norge, for eksempel.

Hard konkurranse

Over tusen deltagere fra mer enn seksti land deltar i Yrkes-VM som denne gangen går av stabelen i São Paulo i Brasil fra 11. til 16. august.

Rustad sier han vet at konkurransen blir tøff og at mange deltagere fra mange andre land trener veldig mye og derfor er svært gode.

– Men jeg vet at det er mulig å kunne gjøre det bra!

Vinner laget han, vanker det ingen store pengepremier, men heder og ære holder i massevis, forteller 21-åringen fra Holmestrand.