NRK Meny
Normal

Maktskifte på Tjøme

Arbeiderpartiet, Tjømelista, Venstre og MDG inngår et samarbeid på Tjøme. Bente Bjerke fra Arbeiderpartiet blir ordfører.

Tjøme politisk flertall

Her er det nye rød-grønne politiske styret i Tjøme kommune.

Foto: Jørn Fuglår / Privat

Etter tre uker med forhandlinger har politikerne på Tjøme blitt enige om hvilke partier som skal styre kommunen de neste fire årene.

Allerede på valgnatta sa Arbeiderpartiets Bente Bjerke til NRK at det ble et ordførerskifte på øya og at hun selv var den opplagte kandidaten.

De siste årene har John Martiniussen fra Høyre vært ordfører, i et samarbeid med Fremskrittspartiet. Men Høyre mistet hele tre mandater til Tjømelista og Miljøpartiet de Grønne, som begge fikk inn to.

Må jobbe mot sammenslåing

Arbeiderpartiet var det eneste partiet på Tjøme som i valgkampen mente at det var best for kommunen å unngå en sammenslåing med Nøtterøy. Nå må ordfører Bente Bjerke jobbe for en sammenslåing allikevel.

– Det blir ikke vanskelig, sier den kommende ordføreren. Folkeavstemmingen skulle bestemme hva vi skulle. Den har vi gjennomført og viser at befolkningen er for en sammenslåing. Da jobber vi for det, sier Bjerke.

Varaordfører i 20% stilling

Fordi alle politikerne på Tjøme har full jobb ved siden av politikervervet, vil varaordfører være i 20% stilling med arbeidsplass i kommunehuset for å avlaste ordføreren i konkrete oppgaver.

– Var det hard kamp om varaordførervervet på Tjøme denne gang?

– Jeg satt ikke i forhandlingsutvalget, men det ga seg selv at det nest største partiet skulle ha dette vervet, så jeg tror de brikkene falt fort på plass, sier Bjerke.

Sjekk valgresultatet og mandatfordelingen fra Tjøme:

Det valgtekniske samarbeidet har gitt følgende resultat:
* Ordfører Bente Kleppe Bjerke, Arbeiderpartiet
* Varaordfører Carl-Erik Grimstad, Venstre
* Leder Teknikk og Miljø, Pål Syse, Tjømelista
* Leder Planutvalget, Randi Fjellberg, Miljøpartiet De Grønne
* Leder Levekår, Elin Ekeid, Arbeiderpartiet