Høyre-ordførerne raser etter nedleggelse

Ordføreren i Sandefjord mener det er maktarroganse fra fylkestingets flertall. Reaksjonen kommer etter at fylkeskommunen besluttet å legge ned Vestfold Festspillene AS.

Bjørn Ole Gleditsch
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Det er maktarroganse fra fylkestinges flertall. Dessuten synes jeg måten de ansatte i festspillene blir behandlet på står til strykkarakter, sier ordfører i Sandefjord Bjørn Ole Gleditsch i Høyre.

Torsdag besluttet fylkestinget at selskapet Vestfold Festspillene AS skal legges ned. Det er fylkeskommunen som eier selskapet sammen med alle kommunene i fylket. Vestfold fylkeskommune har majoriteten av aksjepostene i dette selskapet.

Det var Senterpartiet, SV, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet som stemte for en nedleggelse av festspillene.

Får støtte

Flere av ordførerne i fylket som NRK har snakket med sier at vedtaket er beklagelig og trist.
Både ordfører i Holmestrand Alf Johan Svele og Børre Jacobsen, som er ordfører i Horten, sier det er beklagelig at festspillene blir nedlagt.

Uforståelig vedtak

Nøtterøys ordfører Roar Jonstang mener vedtaket er helt uforståelig.

Roar Jonstang
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Arbeiderpartiet ønsker videreføring av Vestfold Festspillene. Fremskrittspartiet ønsker å legge det ned, og så går de sammen. Hva blir så resultatet undrer jeg.

Verkebyllen har vært hvorvidt Vestfold Festspillene skulle samles i en by i stedet for å ha mange lokale arrangementer.

– Vi har nå hatt to styrer, hvorav det siste styre er rekruttert for å være kritiske til det forrige styre (for sentralisering red.anm.). De kom frem til cirka den samme konklusjonen som det forrige styre, og da er det vel klart at det er den retningen vi må gå hvis Vestfold Festspillene i det hele tatt skal være.

Ikke overrasket

Rune Høiseth
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

I Larvik får derimot pipa en annen tone. Ordfører Rune Høiseth (Ap) sier til NRK at tiden var inne for en nedleggelse.

– Eierne har signalisert styre om hva som har vært ønskelig. Denne avgjørelsen kommer ikke overraskende på. Vi har kommet bort fra det fellesskapet Vestfold Festspillene i utgangspunktet var, det er borte og jeg mener tiden var inne for dette vedtaket.