Hopp til innhold

– Kan være for sent med hjelp som voksen

Barnepsykologen har et «alvorlig budskap» til alle voksne.

Magne Raundalen sitter på en rød benk.

BESKYTT BARNA: – Gi barna så gode erfaringer som mulig, og beskytt dem så godt som mulig mot de negative erfaringene, oppfordrer Magne Raundalen.

Foto: NRK

En av Norges mest kjente barnepsykologer, Magne Raundalen, har denne uken snakket med foreldre og barnehageansatte i Tønsberg. Temaet har vært overgrep og vold mot barn og unge.

Psykologens viktigste budskap til de voksne er:

Se meg nå, hjelp meg når det hjelper. Venter dere for lenge, er det ikke sikkert hjelpen hjelper.

Smadret barndom

Raundalen ble kjent da han snakket om barneoppdragelse på TV på 70-tallet, og har siden vært en aktiv stemme i samfunnsdebatten. Hans budskap til foreldre i dag er basert på ny og solid forskning, forteller han.

– Det er et alvorlig budskap til oss alle sammen. Vi må oppdage det skadelige som skjer i barndommen, og gjøre noe med det der. Hvis vi venter til de blir voksne, klarer vi ikke hjelpe dem, sier han.

Raundalen forteller videre at det de siste 20 årene er blitt en bedre behandling av alvorlig depresjon, angsttilstander og bipolare lidelser, men at saken er en annen hvis du kommer til terapi som voksen med en «smadret barndom».

– Hvis du kommer med en ubehandlet, skadet barndom i tillegg til en depresjon for eksempel, hjelper ikke terapien på samme måte.

– Mer fleksible

Ifølge professor emeritus i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, Arne Holte, koster psykiske lidelser Norge 185 milliarder kroner hvert år.

Arne Holte

Arne Holte er professor emeritus i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo og tidligere assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Lene Solbakken

– Selv med en optimal utbredelse av den beste behandlingen vil vi bare kunne redusere sykdomsbyrden for psykiske lidelser med en tredel. Den eneste veien ut av dette, sett fra et samfunnsmessig synspunkt, er å satse på forbygging, sier han.

Professoren legger til at man ser best effekt av forebygging i tidlig barnealder, og at det samme gjelder behandling.

– Vi er mer fleksible i den tiden av livet, sier han.

Holte mener det ikke er for sent å oppsøke hjelp i voksen alder dersom en har opplevd traumer i barndommen, men er enig med Raundalen i at det da er langt mer krevende å bearbeide opplevelsene fra barndommen.

– Opplevelsene veves inn i og til dels dekkes over av alle erfaringene vi får med oss over tid. Det ligger der og ulmer, samtidig som det er vanskelig å få tak i opplevelsene og bearbeide dem, men det er ikke umulig.

Trusler fra overgriperne

Raundalen understreker at det er de voksnes ansvar å beskytte barn som er, eller står i fare for å bli utsatt for overgrep. Hans anbefaling er at foreldre og barnehagen hver dag snakker om dagen som har vært, om det har skjedd noe barnet ble lei seg for, og hva ble barnet glad for.

– Da kan du også spørre om noen måtte trøste dem, eller om det skjedde noe barnet ikke fikk trøst for.

– Hvis alarmen går og du tenker at barnet har opplevd noe galt, ville jeg først søkt råd hos barnevernet og politiet. Så kan man også begynne å snakke med barnet om de er bedt om å holde noen hemmeligheter, for vi vet dessverre at de mest brutale overgriperne sier til barna at hvis de forteller det til mamma og pappa, så kommer de til å dø.