NRK Meny
Normal

Må ikke bli en midlertidig solidaritetsbølge

– Det er viktig at alle kommunene bosetter flyktninger nå, sier fylkesmann i Vestfold, Erling Lae.

Erling Lae

BOSETTING; fylkesmann Erling Lae mener kommunene må være flinke til å bosette flyktninger slik at det ikke blir propp i mottakene med tanke på flyktningstrømmen nordover i Europa.

Foto: Jon-Michael Josefsen / NTB scanpix

Lae retter også spesielt en oppfordring til mannen i gata.

– Når vi har fått flyktninger med lovlig opphold bosatt i kommunene må nærmiljøet stille opp slik at det blir en vellykket integrering lokalt. Da blir det en vinn-vinn situasjon, sier han.

Med flyktningstrømmen av tusenvis av flyktninger som er på vei nordover i Europa er det ikke utenkelig at det en dag i nær framtid kan stå 100 flyktninger på kaia i Larvik, Sandefjord, eller på Torp Sandefjord lufthavn.

Viktig beredskap

Hos fylkesmannen i ettermiddag ble det derfor arrangert et møte med UDI fylkesberedskapssjefen, politiet og fylkesmannen. På møtet var også representanter fra Larvik, Sandefjord, Stokke og Horten, som er de fire kommunene som kan møte en slik situasjon først.

– Plan skal det alltid være, for dette er en del av kommunenes beredskapsarbeid. Det er det også, sier Lae.

Ifølge Lae er det viktigst å være godt forberedt på at man må ha et midlertidig overnattingstilbud klart.

– Flere parter kan være avhengige av hverandre. En kommune kan være avhengig av private aktører som frivillige organisasjoner eller hotelldrivere. Det kan også oppstå køer i Oslo hvor de skal registreres før de skal i mottak. Og da må man ha en beredskap for det, sier han.

Propp i mottakene

For å håndtere flyktningstrømmen på best mulig måte er bosetting ekstra viktig ifølge Lae.

– Det er minst like viktig at kommunene bosetter flyktninger som har fått lovlig opphold og skal bli i landet slik at de kommer ut av mottakene. Det er der proppen kan bli nå og da forskyver det seg tilbake til kommunene igjen, sier han.

Han berømmer flere av kommunene i Vestfold, som har tatt imot flere flyktninger enn de er blitt bedt om.

– Jeg mener det er en solidaritet i kommunene vi må ta vare på. Noe av det aller viktigste akkurat nå er at dette ikke blir en stemningsbølge, sier han.