Hopp til innhold

Må ha egen smittevakt

– Det er en viss risiko for at det vil dukke opp en eller annen situasjon ved flyankomst til Norge, sier kommunelegen i Sandefjord.

Torp.

– Hvis det oppstår en situasjon, så har vi klare retningslinjer for hvordan dette skal håndteres, sier kommunelegen i Sandefjord.

Foto: Sandefjord lufthavn Torp

Alle norske kommuner som har egen flyplass, skal ha en egen vakt som kan rykke ut dersom det kommer personer som har symptomer på ebolasmitte. Det opplyser statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

– Dette går inn under den alminnelige smittevernberedskapen som vi har til enhver tid, og som skal håndtere alle mulige former for allmennfarlige smittsomme sykdommer som for eksempel hjernehinnebetennelse eller, som nå er aktuelt, ebola, sier kommunelegen i Sandefjord, Ole Henrik Augestad.

De har spredd de retningslinjene kommunen har fått fra sentralt hold, videre til Sandefjord lufthavn Torp, legevakten i Sandefjord og Sykehuset i Vestfold.

– Vi følger disse rådene og retningslinjene. Vi har også klarlagt med Torp hvordan samarbeidet mellom oss skal foregå, sier kommunelegen.

Les også:

– Sprer seg ikke raskt

Retningslinjene gir konkrete råd om hvordan en mistanke om ebolasmitte på flypassasjerer skal håndteres, dersom det oppstår en slik situasjon.

Ole Henrik Augestad

Kommuneoverlege Ole Henrik Augestad i Sandefjord sier de vet hva de skal gjøre dersom det blir mistanke om at noen flypassasjerer er smittet av ebola.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Hvordan skal ebolasymptomer eventuelt fanges opp ved flyplassen?

– Det er alltid et spørsmål. Nå har det vært mange internasjonale epidemisituasjoner der dette har vært satt på prøve, svarer Augestad og nevner et par eksempler: – Vi har hatt fugleinfluensaen, pandemisituasjonen med influensaen som var for et par år siden, og andre aktuelle alvorlige smittsomme sykdommer som kan komme til Norge via fly.

– Normalt vil det være slik at man eventuelt under flyturen får en mistanke om at en person om bord i flyet har en slik sykdom. Da vil det være mulig å stille denne personen spørsmål under flyturen for å avklare om personen har vært i de områdene som har ebolasykdommen, eller vært i kontakt med en akutt ebolasyk person, som er det som skal til for å bli smittet. Man kan også få avklart om de symptomene personen har, er i samsvar med det vi vanligvis ser ved ebolasykdom.

– Når dette er avklart, og hvis det viser seg at det er høy mistanke om at det kan være en smitte, så vil vi iverksette spesielle mottaksbetingelser på Torp med spesielt beskyttelsesutstyr og spesiell transport av denne personen. I utgangspunktet først til Tønsberg der de har gode isolatmuligheter, men eventuelt også videre til Oslo hvis det er behov for det.

– Hvordan vil du beskrive sannsynligheten for at dette blir en aktuell problemstilling ved Torp?

– Hvis ebola fortsetter å spre seg i det området i Afrika det nå er aktuelt, og vi ikke greier å stoppe den sykdomsspredningen, så vil det nok være rimelig å tenke at det kan være en viss risiko for at det kommer en eller flere personer med mulig ebolasmitte til Norge, som det kan komme til mange andre land.

– Det er imidlertid viktig å være klar over at ebola ikke er en sykdom som vil spre seg raskt på noen som helst måte. Ebola smitter veldig vanskelig. Derfor er det som regel helsepersonell som direkte steller ebolasyke, eller familiemedlemmer som deltar i stell av syke eller i en begravelse, som blir smittet. Dette er ikke en sykdom som sprer seg enkelt gjennom luftsmitte, som influensa. Men det er en viss risiko for at det vil dukke opp en eller annen situasjon ved flyankomst til Norge, sier Augestad.

– Vi har gode systemer

Erna Solberg svarer følgende på spørsmål om nordmenn behøver å bekymre seg for at smitten skal kunne spre seg i Norge.

– Som helsemyndighetene sier, er det liten grunn til å tro at dette skal spre seg i Norge. Vi har gode systemer for dette, og når det kommer en smittet helsearbeider til Norge så blir personen godt isolert med en gang, sier hun.

Søndag fikk Leger uten grenser vite at en av deres ansatte var smittet av den potensielt dødelige sykdommen. Hun har flydd fra Freetown i Sierra Leone i et fly leid inn av USA, og landet på Oslo lufthavn tirsdag. Deretter fraktes hun til isolat på Oslo universitetssykehus.

Les også:

– Reisende vil ikke merke noe

Kommunelegen i Sandefjord tror ikke reisende vil merke noe til fokuset på ebola.

– Hvis noe skulle skje, og man var passasjer på et fly der en person ble mistenkt for å ha denne sykdommen, så vil man utsettes for visse oppfølgingstiltak, spesielt hvis man har vært i nærheten av denne personen, sier han og fortsetter:

– Men det vil være helt overfladisk og veldig teoretisk å tenke det. Man vil ellers ikke merke noe. Vi skal ikke ha noen spesielle kontrolltiltak verken i forbindelse med flyplasser, eller andre former for ankomst til Norge.