NRK Meny
Normal

– Må fortsette å utvikle spillestilen

NRKs fotballekspert lar seg imponere av Sandefjord, men ber laget gjøre en grundig analyse før neste sesong.

Sandefjord fotball jubler for scoring

Det har vært mye å juble for i Sandefjord denne sesongen.

Foto: Torstein Flåm

– Det er en bra prestasjon!

Det sier NRKs fotballekspert Arne Erlandsen om opprykket til Sandefjord fotball.

– Vi trodde jo før sesongen at Sandefjord, sammen med Tromsø, var to av de lagene som skulle være med og ha de største mulighetene til opprykk. Men at Sandefjord er klare fire runder før slutt, det er en imponerende prestasjon. Gratulerer til de, legger han til.

Uten å være i aksjon selv, ble Sandefjord mandag klare for spill i neste års eliteserie. Med 1–0 seier til Fredrikstad over Ranheim, kunne vestfoldingene slippe jubelen løs. Selv med fire kamper igjen å spille, er det kun Tromsø som kan passere Sandefjord på tabellen.

Arne Erlandsen

NRKs fotballekspert Arne Erlandsen hadde tro på Sandefjord før sesongen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Se video fra feiringen nederst i artikkelen.

– Nå blir det eliteserie 2015 for hele Vestfold og SF, jubler markedssjef i Sandefjord fotball, Frank Lidahl.

– Det ble en liten feiring i går?

– Det blir feil å si at det ikke ble det. Tilsynelatende så er mandag den nye lørdagen i Sandefjord. Det var elleville tilstander på brygga. Brasiliansk stemning, ler Lidahl.

Har trykket på de rette knappene

I 2010 forsvant Sandefjord ned fra eliteserien. Da tok de kun 12 poeng på 30 kamper. Året etter ble de nummer tre i 1. divisjon, i 2012 ble de også nummer tre, mens de i fjor endte nede på 8. plass.

Før årets sesong hentet klubben inn Lars Bohinen som trener.

– Han har i hvert fall klart å få mer ut av de spillerne som er der. Sandefjord har skuffet tidligere. Man har jo trodd at de skulle være med å kjempe om opprykk de siste sesongene. Lars har klart å få frem det maksimale i spillergruppa. Det har han gjort på en fin måte, forklarer Erlandsen.

– Hvor viktig er han for denne suksessen?

– Det er klart at spillergruppe og støtteapparatet er jo delaktige. Han har i hvert fall klart å trykke på de knappene som gjør at de nå er klare for opprykk.

(Saken fortsetter under bildet)

Lars Bohinen

Lars Bohinen kom til Sandefjord fotball før denne sesongen. På første forsøk ledet han laget til eliteserien.

Foto: Leif Tore Markmann

Erlandsen, som selv har trent klubber på flere nivåer i norsk fotball, tror Bohinen kommer til å ha null problemer med å ta steget opp i eliteserien.

– Han har erfaring gjennom jobber både i Vålerenga og Stabæk. Han har lært mye under de årene, samtidig som han fikk seg praksis i Asker. Han gjorde jo også en god jobb der, de ligger jo ikke så godt an nå, sier Erlandsen, og legger til:

– Han har hatt en fin karrierestige når det gjelder å utvikle seg som trener. Og nå tror jeg helt sikkert han vil klare å ta vare på Sandefjord på en fin måte også i eliteserien. Men man vet jo statistisk at alle nyopprykkede lag vil slite.

Erlandsen påpeker at det finnes unntak fra den statistikken også. Blant annet har de nyopprykkede lagene i år, Bodø/Glimt og Stabæk, klart seg godt.

Les også:

Mer penger i kassa

Lidahl syntes det er for tidlig å si hva dette kommer til å bety økonomisk for klubben, men en økning blir det.

– Edruelige estimater tilsier at det blir noe høyere publikumsinntekter, medieinntekter og sponsorinntekter. Et beskjedent estimat på ca. fem millioner mer i inntekter, det kan vi si, uten at det betyr at vi tar av på noen som helst måte, forklarer Lidahl.

Han er mest opptatt av at klubben har gått fra 50 millioner da klubben rykket ned i 2010, til 25 millioner kroner i år. Han mener klubben nå driver på en ordentlig måte, og at det skal de fortsette å gjøre. Men er det penger tilgjengelig til forsterkninger?

– Det er først og fremst de som har vært med i 2014 som skal sørge for at vi forblir i eliteserien. Vi skal drive på en veldig fornuftig måte. Jordnærhet står i sentrum, sier Lidahl.

Må beholde stammen

Erlandsen mener Vestfold-klubben nå må se seg selv i speilet.

– Første prioritet er jo å analysere stallen. Hva er det vi trenger for å fortsette utviklingen av den spillestilen vi har. Det blir kjempeviktig. Og så må de bli bedre på det de allerede er gode på.

– Men de kan ikke bytte ut hele laget?

– Nei, man må beholde stammen. Det blir helt håpløst å bytte ut en hel 11'er. Man må analysere: «Hva er vi gode på? Hva skal vi bli bedre på? Hva slags spillere trenger vi for å bli endre bedre?», avslutter Erlandsen.

Med seier mot Fredrikstad kunne Ranheim utsette opprykksfesten til Sandefjord, men Fredrikstad scoret på overtid og dermed kunne Lars Bohinens menn juble for opprykk.