NRK Meny
Normal

Må disse avlives?

Ekstremsommer har ført til at dyrebeskyttelsen ikke har plass til å ta imot flere katter.

Hjemløse kattunger

HJEMLØSE: Disse tre kattungene har søkt tilflukt i et nattbord på verandaen til Edith Melsom Olsen på Solvang.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– Hun kom for tre uker siden. Plutselig dukket hun opp bak i hagen her og var veldig tam og veldig kjærlig. Lørdag morgen sto hun her med tre kattunger, forteller Edith Melsom Olsen.

Hjemløs kattemor

Den hjemløse kattemoren er tam og veldig kjærlig forteller Edith Melsom Olsen.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

På Melsom Olsens veranda på Solvang i Tønsberg har de tre langhårede kattungene gjemt seg inni et gammelt nattbord. Den lille kattemoren går rundt og maler, koser seg og drikker melk.

– Jeg har hørt litt rundt, men det er ingen som vet hvor hun kommer fra. Datteren min har delt bilde av henne på Facebook, men hun har ikke fått noe respons, forteller Melsom Olsen.

Hun er nå redd for at kattene må avlives. Hun kan ikke ta seg av dem. Samtidig er det fullt hos Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten.

Ekstremsommer

– Det har vært helt ekstrem pågang i år, sier Åshild Karlsen, styreleder ved Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten.

Dyrebeskyttelsen har aldri opplevd så stor pågang av forlatte katter som i sommer. For øyeblikket er det mellom 40 og 50 katter som bor hos Dyrebeskyttelsen. Minst like mange er blitt plassert i fosterhjem eller i ventelistehjem.

Karlsen forteller at de ikke kan ta imot flere på grunn av sykdom som lett kan spre seg mellom katter hvis de blir for mange.

– Vi kan ikke fylle mer enn vi faktisk har plass til, sier Karlsen.

Avhengig av privatpersoner

Pågangen for å adoptere katter har heldigvis også vært ekstra stor i år, men det har likevel ikke vært nok.

– Bare på tre uker har vi adoptert ut over 40 katter til nye hjem og vi er veldig glade for det, men pågangen slutter ikke. Senteret fylles opp igjen, sier Karlsen.

Hun råder uansett folk om å ta kontakt hvis de finner hjemløse dyr.

– Finn ut om katten har chip hos veterinær og legg ut annonse på Facebook. Det når veldig mange. Send også annonsen til oss. Da hjelper dere oss med annonsering og da kan det dukke opp en eier som savner katten sin, sier hun.

Når Dyrebeskyttelsen ikke kan gi hjelp på stående fot er de prisgitt at folk kan mate kattene mens de venter på hjelp.

– Noen må kanskje mate den katten så lenge hvis den ikke er skadet, men kattemødre og kattunger prioriterer vi alltid, sier Karlsen.