Normal

Lytter til befolkningen

Samarbeid med innenlandskommunene er lagt på is. Nå ser Stokke kommune hovedsakelig mot Sandefjord.

Stokke.

Stokke kommune har vedtatt å starte forhandlinger med Sandefjord om å etablere en ny felles kommune.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Etter at en meningsmåling, som ble offentliggjort på mandag, viste at Stokkes befolkning ønsker å bli en del av Sandefjord, skal det nå innledes forhandlinger.

Det vedtok formannskapet i Stokke kommune i dag.

Les også: Stokkes befolkning vil til Sandefjord

Ønsker ikke 5K

Det er verken politisk vilje eller vilje blant befolkningen når det kommer til et 5K samarbeid (Stokke, Hof, Holmestrand, Re og Andebu). Så det er ikke lenger noe alternativ, ifølge Stokkeordfører Erlend Larsen.

Erlend Larsen

Larsen hadde personlig sett for seg en sammenslåing med Tønsberg, men velger nå å legge det på vent.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Når det gjelder et samarbeid med Tønsberg, eventuelt Tjøme, Nøtterøy og Tønsberg er ikke døra helt stengt, men det legges foreløpig på vent, sier Larsen.

Vear, Hogsnes og Bjellandområdet bør innlemmes i én kommune står det i vedtaket, hva legger dere i det?

– Flertallet på Vear ønsker seg mot Sandefjord ifølge undersøkelsen vi har gjennomført, men vi må nok gå inn med en bredere undersøkelse på Vear. Hvis det fremdeles er slik at flertallet vil til Sandefjord så skal vi lytte til flertallet, sier Larsen.

Larsen legger til at kommunen i samarbeid med innbyggerne på Vear skal sette seg ned å snakke om hva som er viktig for dem. I tillegg arrangeres det et innbyggermøte på Vear den 12. juni, med ordførerne fra Tønsberg, Stokke og Sandefjord til stede.

– Da vil nok innbyggerne stille en del spørsmål til ordførerne i Tønsberg og Sandefjord om hva de kan tilby Vear, sier Larsen.

Formannskapet har nå bedt rådmannen om umiddelbart å innlede forhandlinger med Tønsberg om området Vear-Hogsnes-Bjelland.

Må ha svar i juni

Stokke kommune har jobbet det siste halvannet året med å finne ut av hvor de ønsker å gå.

– I slike saker er det som en trakt som blir stadig strammere. Og det er først når rådmannen kom med innstillingen om at Stokke bør slå seg sammen med Sandefjord at folk virkelig våknet, sier Larsen.

Stokkeordføreren har fått klar beskjed fra Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme og kommunene i 5K at de må bestemme seg for hva de vil gjøre i juni.

– Åtte stykker har vært på meg og sagt at det har gått tog rundt oss. Og skal vi være med på noen av de så har vi fått klar beskjed om at vi må gi et tegn i juni. Og det er det vi gjør nå, sier Larsen.

Nå starter forhandlingene med Sandefjord, så gjenstår det å se om Andebu også velger å henge seg på. Larsen mener Andebu ikke er noen unaturlig samarbeidsparter.