NRK Meny
Normal

De fleste dødsulykkene skjer nå

– Tynnkledde kajakkpadlere lar seg friste av den varme vårlufta, men mange glemmer at vannet fremdeles er kaldt, sier kajakkinstruktør.

Therese og Tom Martiniussen.

IKKE LA DEG LURE: Selv om gradestokken viser opp mot 20 grader i solveggen kan det fremdeles være kaldt i vannet.

Foto: Tom Martiniussen/Privat

Mai måned er i full anmarsj og temperaturene kryper stadig oppover på gradestokken. Sola skinner og en kajakktur er kanskje midt i blinken?

Du pakker sekken og kommer deg ut i kajakken. Alt er tilsynelatende greit, helt til du blir så varm at du velger å padle i bare T-skjorta og plutselig velter ut i det iskalde vannet.

Med livet som innsats

Kuldesjokket kan overraske deg og du oppdager at det ikke er så enkelt å svømme inn til land, selv om du ikke er langt ute.

Havpadler

BRUKER TØRRDRAKT: Eyvin Bjørnstad er konsekvent på hvilket antrekk han bruker når han padler kajakk. Først på sensommeren kan T-skjorta komme frem.

Foto: Linn Løkken / NRK

Setningen «jeg padler så nære land at jeg bare kan svømme inn hvis jeg velter» er den verste som opplæringsansvarlig for Havpadlerne Tønsberg hører.

– Jeg pleier å si «prøv det», for det er ikke mange som klarer å svømme ti meter når vannet er fem grader kaldt, sier Eyvin Bjørnstad.

Han har vært borti mange kajakkpadlere som reiser ut med livet som innsats.

– Det er nå de fleste dødsulykkene skjer. Mange har ikke padlet på ett år og skal ut igjen.

Dropp T-skjorten

Som overskriften ovenfor sier så bør du ikke la T-skjorte være turantrekket ditt om våren.

– Erfarne padlere bruker alltid tørrdrakt på denne tiden av året, sier Bjørnstad.

Forberedelse er også viktig, det holder ikke å ha lest en bok om kajakkpadling før du legger ut på tur.

– For det første bør du aldri padle alene, og for det andre bør du øve deg på ulike situasjoner på forhånd. For eksempel hvordan det føles å velte i kaldt vann, forteller han.

Glemmer at de er lave

Redningsselskapet hjelper stadig kajakkpadlere som har problemer med å komme seg hjem igjen.

Beredskapskoordinator og frivillig båtfører, Thomas Skarstad, mangler tall på hvor mange padlere de bistår hvert år, men har følgende råd og oppfordring:

– Mange glemmer at de sitter lavt i vannet, derfor er det lurt å kle seg i fargesterke klær og bruk vimpel hvis du padler i trafikkerte farvann.

Han legger til at det er livsviktig å huske på flytevesten.

Legger flytevesten bakpå

Opplæringsansvarlig Bjørnstad sier han er overrasket over holdningene til enkelte kajakkpadlere. I løpet av de årene han har vært kajakkpadler har Bjørnstad hørt mange dårlige unnskyldninger fra uerfarne padlere.

– Noen legger flytevesten bakpå og tror at de rekker å ta den på seg dersom de velter, andre har en ikke-vanntett mobil som ligger nedi kajakken og tror den kan være til nytte, forteller han.

Bjørnstad kjenner ikke til at det har vært noen ulykker i Vestfold hittil i år og håper han kan si det samme når høsten kommer.