NRK Meny
Normal

Luftfartstilsynets endelige rapport er klar

Andre flyplasser i Norge skal lære av feilene Torp begikk.

Torp.

Natt til 5. juni i år snek en 17 år gammel gutt seg inn på flyplassen, og inn i flyets hjulbrønn. Der ble han funnet død da flyet landet i Amsterdam.

Foto: Hans Christian Eide

– Sikkerhetstiltakene på Sandefjord lufthavn Torp var ikke gode nok natt til 5. juni, da en 17-åring tok seg inn på flyplassen og senere ble funnet død i hjulbrønnen på et KLM-fly.

Det fastholder Luftfartstilsynet i sin endelige rapport.

De vektlegger lav bemanning, redusert belysning og en uhensiktsmessig organisering av overvåkningen som faktorene. Dette var også punktene i den foreløpige rapporten fra Luftfartstilsynet som kom i sommer.

Les også:

Skal lære av dette

Luftfartstilsynet opplyser at konklusjonene i rapporten vil bli brukt i det videre arbeidet med flysikkerheten i Norge.

– Det er flere læringspunkter å finne i rapporten, som også vil komme andre flyplasser til gode. For oss er det viktig å unngå at en slik tragisk hendelse skjer igjen, sier avdelingsdirektør i Luftfartstilsynet, Jørgen Ingebrigtsen, i en pressemelding.

Har iverksatt tiltak

Han legger til at flyplassen i ettertid har forsterket og justert en rekke av tiltakene, for å forebygge at en slik hendelse skal skje igjen.

– Vi er tilfredse med tiltakene som lufthavnen har iverksatt, fortsetter han i pressemeldingen. – Det er vi også når det gjelder tiltakene som KLM har iverksatt.

Lufthavnsjef på Torp, Gisle Skansen, sier at innholdet i rapporten er som forventet.

– Det som er offentliggjort nå, er en veldig begrenset versjon av rapporten. Vi har av naturlige årsaker, sammen med tilsynet, gått gjennom den fulle og endelige rapporten. Det er ikke noe nytt verken i innholdet eller i konklusjonen fra den foreløpige rapporten som kom i sommer. Slik sett har jeg ingen ytterligere kommentar til den, sier han.

Er på Torp nå

Luftfartstilsynet gjennomfører nå en uvarslet inspeksjon på flyplassen i Sandefjord. Ifølge Skansen virker inspektørene fornøyde med det de ser.

– Det er en uvarslet inspeksjon som de gjør fra tid til annen, både hos oss og de andre norske lufthavnene. Fire inspektører kom fra Bodø for halvannet døgn siden. De har gått gjennom lufthavnen med hensyn på evaluering av sikkerhetstiltak.

– Hvordan har du inntrykk av at det har gått så langt?

– Nå er de ikke helt ferdige, og det vil bli skrevet en rapport. Men så langt virker de tilbakemeldingene jeg har fått fra tilsynet, svært så positive. Det virker som om de er godt fornøyde med både tingens tilstand på lufthavnen generelt sett, og ikke minst med de tiltakene som er gjort i etterkant av den tragiske hendelsen i begynnelsen av juni, sier Skansen til NRK.no.

– Sjekket flyet

Etter at 17-åringen ble funnet død i hjulbrønnen da flyet hadde landet i Amsterdam den 5. juni i år, jobbet tilsynet med å finne ut hvordan han hadde kommet seg inn på flyplassens område og inn i hjulbrønnen, uten å bli oppdaget.

Politiet mener at gutten klatret over gjerdet på vestsiden ved terminalbygget på Torp, og på den måten kom seg videre bort til flyet.

Etter den foreløpige rapporten fra Luftfartstilsynet i juni, sa talsperson Jooft Ruempol ved KLM i Nederland at deres rutine er at alle fly sjekkes før de tar av, og at det også ble gjort i dette tilfellet.