Hopp til innhold

Lover bedre sikkerhet og færre pasientskader

Helseminister Jonas Gahr Støre presenterte i dag det som er et nasjonalt løft for pasientsikkerheten i landet.

Jonas Gahr Støre på Sykehuset i Vestfold

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og sykehusdirektør Stein Kinserdal følger med mens legene Martin Paulson (f.h.), Anne-Lene Rytir, Kathrine Berntsen og Gustav Siqueland demonstrerer et såkalt tavlemøte på Sykehuset i Vestfold fredag.

Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix

Jonas Gahr Støre på Sykehuset i Vestfold

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre under fredagens pressekonferanse på Sykehuset i Vestfold, der han presenterte stortingsmeldingen om kvalitet og pasientsikkerhet.

Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix

Helseministeren la frem den nye stortingsmeldingen om kvalitet og pasientsikkerhet på Sykehuset i Vestfold.

På lungeavdelingen i Tønsberg har leger, fysioterapeuter og andre fagfolk egne møter for å legge en plan for hver enkelt pasient.

Gjennom en femårsplan skal også andre sykehus innføre de samme rutinene, sier Jonas Gahr Støre.

– Målet er færre pasientskader, bedre kultur i arbeidet med pasientens sikkerhet, sterkere involvering av kommunene og tydeligere involvering av pasienter, pårørende og brukere, sier helseministeren.

"Bestilte" plass på sykehuset

Helseminister Jonas Gahr Støre hadde store lovord å si om den samarbeidsformen som er utviklet ved lungeavdelingen på Sykehuset i Vestfold.
Han fikk, sammen med pressen, overvære et møte som har fått navnet tavlemøte. De som behandler pasienten går gjennom tilstand og behandling ved hjelp av en tavle.

Dette er et ledd i sykehusets satsing på pasientsikkerhet.
Da tavlemøte var over, utbrøt helseministeren:

– Er det mulig å forhåndsbestille plass på dette sykehuset?

Støre sier til nrk.no at det ikke er uttrykk for at han er dårlig på noen måte.

– Jeg fikk bare en sterk opplevelse av fire unge ansvarsfulle folk i norsk helsevesen som står og presenterer en systematikk og en innlevelse. Det gir meg en trygghet. Skulle jeg trenge behandling, enten det er på dette sykehuset eller et annet sted, så er det sånne folk jeg vil møte. Det handler om motivasjonen og det alvor de leggeri jobben sin som for meg var veldig tillitvekkende.

(Tekst fortsetter under bildet)

Støhre møter de unge helsearbeiderne

Helseministeren var imponert over kvalitetssikringen som de unge helsearbeiderne gjennomfører i Vestfold.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Inspirert på studietur i Danmark

Det var de unge legene Martin Paulson og Gustav Siqveland som presenterte tavlemøte, sammen med fysioterapeut Anne Lene Tyrir og sykepleier Katrine Berntsen. De to legene jobber 50 prosent av sin stilling med pasientsikkerhet på hele sykehuset.

Seksjonsleder Marit Dahl Mikkelsen forteller at tavlemøter er noe så enkelt som at de bruker en moderne tavle hvor det er listet opp ulike forhold knyttet til pasienten. Alle pasientene på seksjonen har sin kolonne. Disse inneholder forskjellige parametre som helsepersonellet ønsker å følge med på i behandlingen.

– Disse parameterne er også med i den nasjonale satsingen på pasientsikkerhet i kampanjen som nå skal gå over fem år, og som inngår i Stortingsmeldingen som helseministeren la fram i dag, forklarer Mikkelsen. Dette er et enkelt grep for å få en oversikt over pasientens tilstand, sier hun.

Struktur og system

Det var etter en studietur om pasientsikkerhet at de fikk ideen å på Hillerød sykehus i Danmark. Det blir også brukt en del på sykehuset Nordland, sier hun.

– Dette øker pasientsikkerheten, sier klinikksjef Lisbeth Sommervold ved lungeavdelingen, Vi jobber sammen alle yrkesgruppene tett rundt pasienten på en dynamisk måte. Vi gjorde jo det før også, men dette er enda bedre. Jeg har vært med på en del tavlemøter, og dette er et løft, sier Sommervold.

(Tekst fortsetter under bildet)

Sommervold og Mikkelsen

Klinikksjef Lisbeth Sommervold (til v.) og seksjonsleder Marit Dahl Mikkelsen ved lungeavdelingen sier tavlemøtene gir et løft i pasientbehandlingen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det som gjør at dette er bedre, er at vi jobber tettere sammen vi eger, sykepleier og fysioterapeuter. Vi fatter beslutninger og planer og alt blir veldig visuelt og forståelig, sier klinikksjefen.

Tavlen oppdateres fortløpende. Pasientene er satt opp i grupper og det er to tavlemøter daglig der de går gjennom pasientene i hver gruppe.

Etter hvert skal hele Sykehuset i Vestfold arbeide på denne måten, og helseministeren ønsker at flere sykehus kan gjøre tilsvarende.


Sentrale tiltak i stortingsmeldingen er:

  • Etablere et femårig nasjonalt program for pasientsikkerhet, der målet er færre pasientskader, bedre kultur i arbeidet med pasientens sikkerhet, sterkere involvering av kommunene og tydeligere involvering av pasienter, pårørende og brukere.
  • Etablere permanent undersøkelsesenhet i Statens helsetilsyn, som rykker ut ved varsler om alvorlige hendelser.
  • Gjennomføre en bred utredning om samfunnets oppfølging av alvorlige hendelserog mistanke om lovbrudd i helse- og omsorgstjenesten. Utredningen skal vurderebehovet for en uavhengig sikkerhetskommisjon for å følge opp alvorlige hendelser. Sende på høring et forslag om lovendring for å styrke pasienter og pårørendes rettsstilling i tilsynssaker.
  • Gjennomføre et nasjonalt forsøk med kvalitetsbasert finansiering i spesialisthelsetjenesten, der en andel av bevilgningen gjøres avhengig av måloppnåelse for bedre kvalitet og bedre sikkerhet.
  • Utvikle og publisere flere kvalitetsindikatorer og utrede etablering av et nasjonalt register for den kommunale helse- og omsorgstjenesten.