Loven må endres om hjelmen skal av

Boksegruppa i Tønsberg kommer ikke til å få dispensasjon fra knockoutloven. Dersom hjelmen skal av må loven endres, slår lederen av godkjenningsnemnda fast.

Boksere som bruker hjelm under NM i Tønsberg - kan bli utestengt av det internasjonale bokseforbundet. Men reglene i Norge er klare - de KREVER bruk av hjelm i mesterskapet.

Se mandagens TV-sak: – Håper de tar til fornuften, sier formann i arrangørklubben Tønsberg-Kameratene, Per Christian Hestnæs.

– Sikkerhetsbestemmelsene som er gitt i medhold av knockoutloven pålegger utøverne å bruke hjelm. Godkjenningsnemda har ikke mulighet til å gi dispensasjon fra det, sier lederen av godkjenningsnemda av organisert kampaktivitet som tillater knockout i Norge, Niels R. Kiær.

NRK.no fortalte mandag at Det internasjonale amatørbokseforbundet (AIBA) krever at hjelmen kastes i bokse-NM i Tønsberg til våren.

I Norge må bokserne bruke hjelm på grunn av den såkalte «knockoutloven». Utfallet av saken kan i verste fall ende med at norske utøvere hindres i å bokse i utlandet.

Regjeringen bestemmer norsk bokseframtid

Niels R. Kiær

Lederen av godkjenningsnemda av organisert kampaktivitet som tillater knockout i Norge, Niels R. Kiær, sier loven må endres dersom hjelmen skal av.

Foto: Rime Advokater

Kulturdepartementet må dermed endre loven for at bokserne i NM i Tønsberg i mars skal få bokse uten hjelm.

Bruker utøverne hjelm kan de miste muligheten til å bokse i utlandet. Vestfold Idrettskrets mener Norges Idrettsforbund må få en prinsipiell avgjørelse fra Kulturdepartementet om knockout-loven.

– Det som må skje er at sikkerhetsforskriften må endres. Det er regjeringen ved Kulturdepartementet som må foreta de nødvendige endringene av forskriften.

Stor endring for norsk kampsport

Hensikten med knockoutloven er å redusere faren for hodeskader. Det brukes hjelm både under trening og sparring. Kiær kjenner ikke til hvor lang tid en prosess for å endre loven vil ta. Men sier det ville være en stor endring for norsk kampsport dersom det blir gjennomført et mesterskap i Tønsberg uten hjelm.

- Dagens krav til alle kampsporter er at man skal bruke godkjent sikkerhetsutstyr, herunder individuelt tilpasset hjelm. Det ville være en relativt stor endring i forhold til regler om sikkerhetsutstyr som vi har i dag.

Kiær har ingen formening om det kommer til å bli gjennomført et bokse-NM i Tønsberg uten hjelm, eller ikke.

Boksing i TKs lokaler

Boksing i Tønsberg-Kameratenes lokaler.

Foto: Hans Petter Reppe