Hopp til innhold

Tar smertestillende for å orke mer

Helsemyndighetene er bekymret. Disse lovlige og reseptfrie midlene er nemlig langt fra ufarlige.

Jogging

FENOMEN: Noen tyr til smertestillende for å redusere smerte og dermed orke mer. – Et velkjent fenomen, sier Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk.

Foto: Kim Jansson / NRK

Bruk av smertestillende midler i forbindelse med trening og konkurranser i utholdenhetsidretter, brer om seg.

I enkelte miljøer kalles disse midlene maratonpiller, men de fleste av oss kaller dem Ibux, Ibuprofen og Diclofenac.

Rester i startfeltet

Gode resultater i triatlon, ultraløp og lange skirenn er blitt status, ikke bare blant idrettsutøvere. For enkelte næringslivsfolk er dette med på å bygge en profil.

Ove Haugen fra Larvik har vært næringslivsleder og deltager i lange løp og sykkelritt gjennom mange år. Han har sett at disse midlene brukes.

– Det ligger rester fra slike typer medisiner igjen i startfeltene. Spesielt på de litt større og lengre kraftanstrengelsene. Men det er lite prat om det. Det er tydeligvis et tabuområde, sier han.

Quick fix

Medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen, sier fenomenet er utbredt.

Steinar Madsen

SMERTESTILLENDE: Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk er kjent med bruken av smertestillende når det kommer til trening.

Foto: Statens legemiddelverk

– Det er gjort noen vitenskapelige undersøkelser som tyder på at det, blant idrettsfolk, er et sted mellom 10 og 30 prosent som gjør det.

– Hva er det et uttrykk for når så mange bruker det?

– Det er vel denne tendensen vi ser på mange områder i samfunnet – en quick fix. At du skal forbedre dine ytelser ved hjelp av medisiner og kosttilskudd, i stedet for å drive med ordentlig trening.

– Hvor alvorlig er det?

– Det kan bli alvorlig hvis du gjør det feil. For eksempel hadde jeg en pasient som hadde hatt vondt i ankelen og hælen sin og skulle trene til et stort langløp. Pasienten fortsatte å trene og tok mer og mer smertestillende, og så røk akillesen, sier han og fortsetter:

– Det er et konkret eksempel på at det kan gå galt, men det farligste ved disse medisinene, er at du kan få mageproblemer og eventuelt hjerte- og karproblemer.

Anders Kittilsen løper i rød t-skjorte og blå shorts.

LØPEGLAD: – Jeg vet at det er noen som bruker slike medisiner aktivt, sier Anders Kittelsen da NRK møtte han på en treningstur i Sandefjord.

Foto: Christina Støp / NRK

– Lytter til kroppen min

Anders Kittilsen fra Sandefjord driver mye med triatlon, og syns fulldistanse er det morsomste. Også han kjenner til at enkelte tyr til disse midlene.

– Hvorfor bruker ikke du det?

– Jeg er flink til å lytte til kroppen min, og så drikker jeg tran hver dag, ler han.

– Men kunne det ikke vært fristende?

– Jo, jeg har hatt problemer med et vondt kne innimellom, men da har jeg jobbet med løpeteknikken min. Det finnes alltid andre alternativer enn medisiner, tror jeg.