Hopp til innhold

Tør du å ikke signere denne avtalen?

– Glemmer du å skrive samboerkontrakt kan det føre til økonomisk krise både for deg selv og barna dine, advarer advokat.

Samboeravtale

Det kan bli en dyrkjøpt lærepenge dersom du glemmer å skrive en samboerkontrakt.

Foto: Linn Løkken / NRK

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå er over 600.000 nordmenn registrert som samboere i dag, men det er ukjent hvor mange som har kontrakt.

– Kanskje litt godtroende

Ingenting er bedre enn å flytte under samme tak med den du elsker, men konsekvensene kan bli store dersom du ikke tar forholdsregler.

NRK har møtt to par som har vært samboere i henholdsvis fem og tretti år. Selv om det skiller nesten femti år mellom parene har de likevel noe tilfelles.

For alle er bosatt i Sande, de eier bolig sammen og ingen av dem har skrevet under på noen samboerkontrakt.

– Vi har bestemt oss for å ikke skrive kontrakt, vi er vel kanskje litt godtroende, sier Monica Meyer (24).

– Vi deler på alt

Monica har vært samboer med Andreas i fem år. Akkurat nå sitter hun i sofaen med en liten babykul på magen og grubler litt over hvorfor de ikke har skrevet noen samboerkontrakt.

– Nesten alle våre vennepar har skrevet kontrakter, og vi har snakket om det, men bestemt oss for å dele alt likt dersom det skulle bli brudd, forklarer Monica.

Hun forklarer at lånet på huset som de pusser opp er felles, men samtidig delt i to, slik at det på papiret står svart på hvitt hvem som eier hva.

– Resten er bare materielle ting som vi får prøve å fordele best mulig, legger Monica til.

– Fort gjort å glemme kontrakt

Flere velger å leve som Monica og Andreas, sammen men uten kontrakt. Dette kan være uheldig, mener advokat Marianne Teisbekk.

Marianne Teisbekk

Advokat Marianne Teisbekk ber samboerpar om å tenke på kontrakt midt i forelskelsen.

– Det er fort gjort å glemme midt i forelskelsen, men det kan få store økonomiske konsekvenser, og bli vanskelig å fordele det man har kjøpt av verdier, forteller Teisbekk.

Hun nevner blant annet at salg av bolig kan bli problematisk dersom paret ikke har tenkt igjennom enkelte punkter på forhånd.

– Dersom paret ikke er enige om hva de skal gjøre dersom de blir uenige om taksten på boligen kan dette bli vanskelig, forklarer Teisbekk.

Teisbekk råder derfor alle samboere til å skrive en kontrakt som de oppdaterer hvert år, og som de gjerne ber om hjelp til å skrive.

– Barna kan miste arven

I den moderne familie har man gjerne egne og felles barn. Dette er ikke helt ukomplisert dersom man er samboere og må gå igjennom et brudd.

– Dersom far står for hovedinntektene og mor velger å være hjemmeværende eller gå ned i stillingsprosent over en lengre periode kan det by på utfordringer, advarer advokat Teisbekk.

I ytterste konsekvens kan dette få fatale følger for barna som moren har fra et tidligere forhold, ifølge Teisbekk.

– I verste fall kan barna miste arven sin, for det kan være vanskelig for mor å redegjøre for hva hun eier og ikke eier, forklarer Teisbekk.

Uten kontrakt i over 30 år

– Vi klarer oss jo bra, det ser du vel, flirer Marit Haslestad (71). Hun har vært samboer med Ivan Engebråten (76) siden 1980.

Med tre barn hver fra tidligere ekteskap har giftermål aldri vært et tema for Marit og Ivan.

– Nei, ring på fingeren klarer vi oss uten, sier de begge.
Men samboerparet innrømmer at de likevel har fått noe å tenke på når vi først snakker om samboerkontrakt.

Samboerne Haslestad og Engebråten

Samboerparet Ivan og Marit har holdt sammen i tretti år uten kontrakt. Nå skal de revurdere det hele og kanskje skrive en likevel.

Foto: Linn Løkken / NRK

– Vil revurdere kontrakt

– Det er jo bare sløvhet som har gjort at vi aldri har fikset oss kontrakt, forteller Marit. Ivan nikker med.

Selv om Ivan ikke føler at det er nødvendig med kontrakt, mener Marit at det er verdt å finne ut mer.

– Jeg tenker det er lurt, for vi har jo barn på hver vår kant, og da er det greit å vite hvordan alt skal fordeles når vi en gang går bort, det er aldri for sent, mener Marit.