Hopp til innhold

Lommeringte politiet fra klokken

Alle så på. Noen lo. Jeg skjønte ikke hvordan jeg skulle legge på.

Smartklokke med mulighet for nødanrop

«LOMMERINGTE»: Denne såkalte smartklokken ringte politiet.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

Det er mandag morgen, og morgenmøte i redaksjonen som vanlig. «Hvordan skal vi dekke valget i år?» spør redaksjonssjefen, og får svar om både det ene og det andre.

Jeg sitter med armene i kors og følger med, uten å ha noen gode svar på spørsmålet. Midt under det som kanskje var et godt forslag, blir jeg distrahert av en lyd. Jeg vet ikke hvor lyden kommer fra, men tenker ikke så mye over det. Det høres ut som at lyden kommer fra en mobiltelefon, og mobilen min er i lommen, det er ikke der lyden kommer fra.

Så høres lyden av en summetone. Alle ser plutselig på meg. Jeg ser på dem, og tenker et halvt sekund «det er jo ikke jeg som ringer noen», før jeg ser på klokken min, en såkalt smartklokke. «Nødanrop», står det, og jeg prøver febrilsk å legge på, men rekker ikke det før en mann sier «Politiets nødnummer 112. Hallo?»

Flere av de andre på møtet ler, mens jeg blir redd for at politiet skal tro at dette er et tulleanrop. Jeg sier raskt «Beklager, ringte feil», og får lagt på.

Operasjonssentralen for politiet i Vestfold

MOTTOK KLOKKEANROP: 112-samtaler i Vestfold går direkte til politiets operasjonssentral i Tønsberg. Det er vanskelig å si om flere ringer fra klokker, men politiet får flere falske anrop hver dag.

Foto: Henrik Bøe / NRK

754 falske anrop daglig

Politiet i Norge mottok 610 126 nødanrop i 2015, opplyser Politidirektoratet. Nesten halvparten av anropene, 275 367, er regnet som falske anrop. Definisjonen på falske anrop er samtaler under 30 sekunder som ikke blir fulgt opp av nødetatene.

Det betyr at politiet mottar 754 falske anrop daglig.

– Når du ringer 112, opptar du en linje. Vi har begrenset antall linjer inn, så hvis andre er i reell nød kan de få senere hjelp på grunn av din oppringning, sier sjef for operasjonssentralen i Sør-Øst politidistrikt, Petter Aronsen.

Jeg ber om unnskyldning.

Hvorfor ringte jeg?

Idet jeg går ned fra morgenmøtet vet jeg fortsatt ikke hvorfor klokken min ringte politiet.

Det første jeg tenker på er om jeg eller noen andre har sagt noe rart til taleassistenten på klokken, Siri. Det er ikke lenge siden jeg har lest at det er en trend å lure folk til å si «Siri 108», noe som visstnok får telefonen/klokken til å ringe nødnummeret fordi 108 er nødnummer i India.

Men jeg kan ikke huske at noen sa «108», «Siri» eller noe lignende.

Knapp og arm

Etter et kjapt Google-søk, finner jeg ut at Apple Watch fikk en ny funksjon i siste store programvareoppdatering: Dersom den avlange knappen holdes inne veldig lenge, ringer klokken automatisk nødnummeret.

Forklaringen er dermed trolig at knappen på et eller annet vis ble klemt inne da jeg satt med armene i kors på møtet.

Nå har jeg skrudd av den funksjonen.

Leder for operasjonssentralen i Tønsberg, Petter Aronsen

MANGE «LOMMERINGER»: Sjef for operasjonssentralen i Sør-Øst politidistrikt, Petter Aronsen, sier de mottar mange anrop der de bare hører bakgrunnslyder.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark