Hopp til innhold

Lokker snegler i døden med vørterøl

Odd Smedsrud i Re kommune i Vestfold har gått til kamp mot brunskogsneglen, og vunnet. Nå lærer han bort metoden.

Brunskogsnegler bekjempes i Re

Odd Smedsrud liker ikke brunsnegler og har utviklet en metode for å bli kvitt dem.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Hageeiere har lite til overs for den 7–15 cm lange brune sneglen, kjent som brunskogsneglen, mordersneglen eller iberiaskogsneglen som dukker opp i hagene om sommeren.

Odd Smedsrud

Odd Smedsrud mener Nemaslug, vørterøl og lecakuler er metoden som hjelper mot brunsnegler.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Den kom til Norge en gang på 1980-tallet og spiser hageplanter. Mange sliter med å få sneglene vekk.

I Re kommune har Odd Smedsrud gått systematisk til verks for å få vekk skadedyret fra hagen sin.

– Jeg ble besatt av å kvitte meg med sneglene. Jeg gikk inn på internett for å få kunnskap. For jeg fant at mange brukte metoder som ikke fungerte, som salt og salmiakk, sier Odd Smedsrud.

Han ble blant annet inspirert av sivilagronom Torstein Moe fra Elnesvågen utenfor Molde som brukte nematoder.

Vørterøl og rundormer

Smedsruds effektive middel som han har utviklet selv er i tillegg til nematodemiddelet Nemaslug også vørterøl. Tidligere hadde Smedsrud mareritt om snegler, men det har han ikke lenger.

– Etter hvert har jeg fått et mer avslappet forhold til dem. For nå er det ikke snegler hjemme hos meg lenger, sier Smedsrud.

Smedsruds metode er å lokke sneglene til en blanding av Nemaslug og lecakuler med vørterøl. Lecakulene gjør at sneglene ikke drukner i blandingen.

Brunsnegle har gått i fella

En brunsnegle har gått i fella

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Blandingen setter han ut i hagen i små bokser med hull i siden.

I Nemaslug er det små rundormer. Når brunsneglene spiser denne blandingen, blir de etter en tid spist opp innvendig av rundormene og dør.

– Effektivt

Døde brunsnegler med Nemaslug blir igjen spist av andre brunsnegler som igjen blir syke og dør. Den enes død blir dermed også den andre brunsneglens død.

– Dette er det mest effektive jeg har prøvd. På tomta mi var det en del snegler rundt fjerde mai i år. I løpet av uka etter så ikke jeg mer av dem iallfall, sier Smedsrud.

Snegledugnad

Smedsrud mener det er såre enkelt å bli kvitt sneglene hvis bekjempelsen gjøres på en organisert måte. Nå skal han lære bort sin metode til andre i hjemkommunen. Re kommune har laget en treårs plan for å bekjempe sneglene.

Re kommune har kjøpt inn Nemaslug som velforeninger oppfordrer hageeiere til å bruke. Kommunen deler ut Nemaslug gratis i kveld 30 mai, samt 4. juli og 30. august. I kveld skal også Odd Smedsrud lære bort sin metode.

– Vi har fått bestilling på Nemaslug fra 26 velforeninger. Velforeningene må igjen dele dette ut til sine medlemmer, sier rådgiver og sneglekonsulent Margot Krøglid i Re kommune.

Re kommune er ikke alene om å bekjempe brunsnegler. Stokke sentrum og Moa velforening i Vestfold har også Nemaslug-basert oppskrift i sine sneglekampanjer i mai og i september for å redusere bestanden.

Kan ikke dokumentere metoden

Odd Smedsrud

Odd Smedsrud setter ut fella på et skyggefullt sted.

Foto: John -Andre Samuelsen / NRK

Informasjonsmedarbeider Erling Fløistad i Bioforsk plantehelse på Ås sier at de ikke kan dokumentere vitenskapelig at Smedsruds metode viker på voksne brunsnegler, fordi de ikke tar testet ut metoden.

– Vi vet at Nemaslug virker på små brunskogsnegler, men voksne brunskogsnegler ser ut til å tåle middelet fint, sier Erling Fløistad.

– Hva tenker du om at Re kommune bruker penger på Nemaslug til velforeninger?

– Det er et eksperiment Re kommune får gjøre på egen bekostning. Det er ingen garanti for at det fungerer, sier Erling Fløistad.

Dugnad hjelper

Derimot sier han at det hjelper at mange går sammen for å bli kvitt brunskogsneglen.

– Fells innsats hjelper. Jo flere som plukker og kaster hageavfall i hagene sine, jo færre snegler blir det, sier Erling Fløistad.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark