NRK Meny
Normal

Lokføreren: – Jeg trodde jeg skulle dø

Lokføreren som er tiltalt etter togavsporingen på Vestfoldbanen i 2012, forklarte seg for retten.

Togavsporing Vestfoldbanen

Togets fem vogner fikk store skader som følge av avsporingen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Klokken 10.00 mandag, over to år etter togulykken, startet rettssaken mot lokføreren som er tiltalt for uaktsomhet.

Ifølge tiltalen var han ikke tilstrekkelig oppmerksom på et skilt som varslet om en fartsreduksjon fra 130 km/t til 70 km/t på strekningen. Derfor skal bremsingen ha blitt iverksatt for sent og toget sporet av mellom Nykirke og Holmestrand.

I retten mandag innrømmet mannen å ikke ha sett det første skiltet som varslet om en fartsreduksjon. Han forklarte imidlertid at han så det andre skiltet, men at det da var for sent å bremse godt nok opp før høyresvingen.

– Hastigheten skulle vært 70 km/t, men fordi jeg gikk glipp av skiltet, holdt vi en for høy hastighet. Det var dårlig skiltet, ikke uaktsomt fra min side, sa tiltalte da han forklarte seg for retten mandag.

– Jeg kjørte for fort, men jeg mener systemene skal tåle at man overser ett signal, la han til.

Advokat Harald Stabell

Harald Stabell sier skiltingen på strekningen er en sentral del av saken. (arkivbilde)

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Mannens forsvarer, advokat Harald Stabell, spurte om hva tiltalte tenkte da de sporet av.

– Jeg var mest overrasket etter dette. Det var surrealistisk å kjøre på to hjul i svingen. Jeg trodde jeg skulle dø etter å ha blitt kastet ned på gulvet, svarte han.

– Tidlig mistanke om høy fart

Togulykken skjedde i forbindelse med en testtur mellom Larvik og Drammen. Aktor Pernille Flage sa i retten at politiet raskt fattet mistanke om at ulykken skyldtes for høy hastighet.

– Hvorfor mener dere at tiltalte har handlet uaktsomt?

– Det er basert på den etterforskningen som er gjort og den informasjonen vi har. Samlet sett mener vi at vi har tilstrekkelig bevis for å hevde at han har opptrådt uaktsomt, sier hun til NRK.no.

Les også:

75 millioner kroner

Det var fem personer i toget da ulykken skjedde. En ble alvorlig skadd, mens de andre ble lettere skadd. Ifølge tiltalen førte ulykken også til materielle skader, på toget og på infrastrukturen, til en verdi av rundt 75 millioner kroner.

Flage startet dagen i Nordre Vestfold tingrett med å legge frem tiltalen og påtalemyndigheten mener altså å kunne bevise at mannen handlet uaktsomt. Lokføreren erkjente imidlertid ikke straffskyld.

– Min klient erkjenner de faktiske forhold og å ha kjørt for fort, men nekter straffskyld for uaktsomhet. Det er skiltingen og fartsbestemmelsene i lovverket som blir sentralt å vurdere i denne saken, sier mannens forsvarer Harald Stabell. – Skiltingen var mangelfull og det er rettet opp i ettertid, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pernille Flage.

Det er satt av tre dager til saken i Nordre Vestfold tingrett, men det er mulig at de blir ferdige allerede etter to dager.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

– Gammel sak

Det er over to år siden ulykken fant sted og Flage beklaget treg etterforskning i saken i retten.

– Det er ikke optimalt at saken har blitt så gammel. Det handler mye om ressurssituasjonen hos politiet, sier hun til NRK.no.

Hun ønsker foreløpig ikke å si noe om hva slags straff hun vil be om, men opplyser at strafferammen er på tre års fengsel i den straffebestemmelsen denne tiltalen gjelder.

– Flere momenter vil være aktuelle her. Det skal jeg oppsummere helt til slutt, sier hun.

– Vi kan ikke se bort fra at saken har blitt gammel og det er noe som normalt vil få betydning i tiltaltes favør i forhold til straffeutmåling, legger Flage til.